Philips


Valladolid wint eerste prijs bij city.people.light awards 2011

18 november, 2011

Göteborg, Zweden - De stad Valladolid in Spanje heeft de eerste prijs gewonnen bij de city.people.light awards 2011, de wereldwijde wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door Philips en de Lighting Urban Community International Association (LUCI). Doel ervan is projecten te bekronen die demonstreren welke bijdrage verlichting kan leveren aan het welzijn van mensen die in een stad of plaats wonen of werken of deze bezoeken.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst vandaag in Göteborg, Zweden, kreeg de heer Javier León de la Riva, burgemeester van de stad Valladolid, de city.people.light award overhandigd als erkenning van het `Rivers of Light'-project van de stad.

Het `Rivers of Light'-project verbindt verschillende delen van het centrum van Valladolid, en dat verleent de stad een nieuw nachtelijk aanzien dat een diepe indruk maakte op de inwoners. De belangrijkste historische monumenten en pleinen van Valladolid zijn met licht tot leven gebracht: sommige overgoten met een nieuw, comfortabeler en eleganter licht terwijl andere plotseling oprijzen uit het duister.

"Valladolid laat zien dat verlichting meer is geworden dan alleen een manier om veiligheid en zichtbaarheid te verzekeren: zij wordt nu beschouwd als een wezenlijke component van de culturele identiteit van een stad", vindt Marc de Jong, CEO van de Professional Luminaires-activiteiten van Philips Lighting. "Alle 24 inzendingen van dit jaar hebben dit onderkend en het concept ervan omarmd in hun projecten. Philips feliciteert hen alle - en vooral de prijswinnaars - met deze demonstratie van de bijdrage die verlichting kan leveren aan het scheppen van leefbare steden."

"De inzending van Valladolid voorziet de gebruikers van de stad van symboliek en visueel comfort, rekening houdend met energie- en economische factoren", zegt Anna Shakhparunyants, juryvoorzitter van de city.people.light awards. "Het initiatief is opgezet om voor zowel bezoekers als inwoners van Valladolid een vleugje prachtige esthetiek te verlenen aan hun vreugde met het bedrijvige stadscentrum. Daar gaan mensen naar toe om vrienden te ontmoeten, samen `tapas' te eten, te ontspannen op een terrasje of gewoon door de straten te wandelen."

Tweede en derde prijs voor Nederland en Japan De Nederlandse stad Rotterdam en Kanazawa in Japan werden in de wedstrijd, die in totaal 24 inzendingen opleverde uit gemeenten overal ter wereld, aangewezen als tweede- en derdeprijswinnaars.

Rotterdam ontving de tweede prijs voor Broken Light door Rudolf Teunissen, een project dat werd verkozen na een inventarisatie van de wensen in de wijk onder projectontwikkelaars, woningcorporaties, de stadsdeelraad, stedenbouwkundigen en plaatselijke inwoners. Het project transformeerde de Atjehstraat, een straat waarin misdaad tot voor enkele jaren gemeengoed was en die nu is opgeknapt met behulp van licht. Het project versterkt de band tussen de bewoners van de Atjehstraat en de omringende straten. De Atjehstraat is dankzij dit project een deel geworden van de sociale en culturele ontwikkeling van de buurt en draagt nu door haar toegenomen aantrekkelijkheid bij aan de economische ontwikkeling van het gebied.

"Dit verlichtingsproject biedt de straat visueel comfort en helderheid, en dat leidt tot een nieuw gevoel van trots bij de bewoners. Deze ooit vergeten straat trekt nu mensen uit alle delen van de stad aan die de multiculturele viering van licht willen ervaren", merkt mevrouw Shakhparunyants op.

De Japanse stad Kanazawa had een heel andere missie met haar bijdrage die in de city.people.light awards 2011 de derde prijs won: het scheppen van een reeks verlichtingsscènes die de geschiedenis en cultuur van Kanazawa weerspiegelen. De stad is 400 jaar geleden ontwikkeld als een kasteelplaats en staat bekend om haar karakter met sterk historische aspecten. Het verlichtingsproject verlengt de bezichtigingsuren voor het toerisme en verbetert de landschapsarchitectuur van toeristische gebieden. Naar verwachting zal dit het toerisme, de economie en de vitaliteit van de stad verbeteren.

"Het verlichtingsproject in Kanazawa presenteert het imago en de identiteit van de stad door het scheppen van een harmonie tussen het nachtelijke verlichtingsplan van de stad Kanazawa en het Kasteelpark van Kanazawa. Dat stelt inwoners en bezoekers in staat de historische en culturele beleving van de stad met elkaar te delen", zegt mevrouw Shakhparunyants.

De 24 steden die bijdragen voor de wedstrijd van dit jaar instuurden, werden beoordeeld door een jury van zes personen (verlichtingsarchitecten, verlichtingsontwerpers en gemeentelijke verlichtingsmanagers) die beraadslaagden over een aantal criteria zoals de manier waarop een verlichtingsproject bijdraagt aan het culturele en architecturale erfgoed van een stad, haar nachtelijke identiteit en het milieu.

In dit negende jaar van zijn bestaan is het proces van de city.people.light awards werkelijk wereldomspannend geworden. Waren de inzenders aanvankelijk geconcentreerd in Europa, de wedstrijd om de awards is nu een wereldwijd fenomeen geworden, met een stijgend aantal inzendingen afkomstig van steden in opkomende economieën zoals China, Brazilië en Rusland, evenals in andere landen in Azië en Latijns Amerika.

Over de internationale city.people.light awards De city.people.light awards stellen zich ten doel erkentelijkheid te betuigen voor de inspanningen die steden en plaatsen zich getroosten voor het `opnieuw menselijk maken' van hun omgevingen, en die licht toepassen als medium voor het welzijn van de mensen die in een stad of plaatsen leven en werken of die er zaken doen of op bezoek komen. Prijzen worden toegekend aan steden die in een samenhangende verlichtingsstrategie hun waardering voor de hedendaagse stedelijke levensbehoeften het best integreren met de begrippen `city', `people' en `light'.

De leiding over de prijzen is in handen van een internationale en onafhankelijke jury van vijf personen, bestaande uit toonaangevende verlichtingsarchitecten, verlichtingsontwerpers en gemeentelijke verlichtingsmanagers. De jury beraadslaagt over een aantal criteria zoals de manier waarop een verlichtingsproject bijdraagt aan het culturele en architecturale erfgoed van een stad, haar nachtelijke identiteit en haar invloed op het milieu.

Sinds de introductie in 2002 hebben de awards de lat gelegd langs 192 stedelijke verlichtingsprojecten, inclusief de inzendingen van 2011.

De awards werden in het leven geroepen door Philips en de toekenning ervan wordt uitgevoerd in samenwerking met LUCI (de Lighting Urban Community International Association). LUCI is een uniek internationaal netwerk van 95 steden en verlichtingsprofessionals die zich inzetten voor de toepassing van licht als een belangrijk instrument voor stedelijke ontwikkeling, met aandacht voor duurzaamheid en milieukwesties. Door het belonen en onder de aandacht brengen van steden die deze visie op stedelijke verlichting delen, draagt de city.people.light award bij aan de vooruitgang die steden in LUCI-verband (en daarbuiten) boeken bij het beter gebruiken van licht.

Voor meer informatie over de winnaars en alle andere genomineerden voor de city.people.light awards van dit jaar kunt u de website www.citypeoplelicht.com/award bezoeken.


---

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Yvette van Braam Morris Philips Nederland Telefoon: 06 27038951 E-mail: yvette.van.braam.morris@philips.com
---

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.