Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 18 november 2011

Nederlandse toeleverindustrie scoort tijdens handelsmissie in Duitsland Overheid moet mkb blijven ondersteunen op Europese markten

"Het blijft van groot belang dat de overheid met haar handelsbevorderend beleid voor het mkb de kansen op Europese markten goed blijft ondersteunen." Aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen van de Koninklijke Metaalunie, na afloop van een succesvolle Metaalunie handelsmissie naar Aken (Duitsland). De Nederlandse toeleverindustrie maakte op 14 en 15 november in Aken kennis met inkopers van vooraanstaande Duitse machinebouwbedrijven uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen. "Het is een slechte zaak dat een succesformule als deze, door de overheid ondersteunde handelsmissie, wegbezuinigd gaat worden", meent Verlinden.

In meer dan 200 individuele gesprekken presenteerden 38 Nederlandse mkb-ondernemers hun specialistische kennis op het gebied van metaalbewerking, kunststoffen en elektronica en werden samenwerkingsmogelijkheden besproken. Resultaat van het 'Zuliefertreffen' zijn veelbelovende contacten om de export van de Nederlandse toeleverindustrie te versterken. "De Metaalunie weet dat haar leden het enorm waarderen dat dit soort missies worden georganiseerd. Het is een laagdrempelige manier om nieuwe contacten te leggen binnen de Duitse industrie. Wij zullen er alles aan doen om door te gaan onze leden zo goed mogelijk te ondersteunen bij de export naar Duitsland", onderstreept Verlinden het belang van de missies. "Ondernemers in het mkb-metaal hebben een grote behoefte om op een toegankelijke en directe wijze kennis te maken met een buitenlandse markt. Exportstimulering is erg belangrijk, maar soms lastig voor een individueel bedrijf. De handelsmissies die de Koninklijke Metaalunie organiseert, zijn daarom voor het mkb-metaal een uitgelezen kans om contacten te leggen met potentiële handelspartners en in een kort tijdsbestek een buitenlandse markt te verkennen. Onze kansen liggen in het buitenland, de overheid moet dat ondersteunen."

Na afloop van het 'Zuliefertreffen' waren de Duitse inkopers onder de indruk van het kennisniveau, de openheid en de toegankelijkheid van de Nederlandse toeleveranciers. Vooral de ervaringen in het toeleveren van complete mechanische samenstellingen werden gewaardeerd. Een positieve ontwikkeling omdat Nederland op dit gebied veel te bieden heeft. De geschatte omzet van de machinebouw in Noordrijn-Westfalen bedraagt 47 miljard euro voor 2011 en de verwachting is dat deze omzet in 2012 met 5,4% zal stijgen. "Interessant is dat China verreweg de belangrijkste exportbestemming is van de machinebouw in Noordrijn-Westfalen. Maar ook de opkomende markten als Rusland en India zitten in de top 10 exportbestemmingen. Veel mkb-bedrijven kunnen profiteren van de groei in de opkomende markten door juist hun export binnen Europa goed op te zetten", aldus Verlinden.

Grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden
Het 'Zuliefertreffen' werd in opdracht van Agentschap NL door de Koninklijke Metaalunie in samenwerking met Gateway to Germany georganiseerd. Gateway to Germany bracht van een groot aantal machinebouwbedrijven in Noordrijn-Westfalen de concrete toeleverbehoefte in kaart. Hierdoor waren de Nederlandse deelnemers in staat optimaal in te spelen op de actuele behoeften en concrete aanvragen al direct mee naar huis te nemen. Egbér Smits, directeur van RVS Non-Ferro BV uit Uden onderstreept dit: "Hoewel de Duitse markt erg groot is, is het voor ons lastig om daadwerkelijk binnen te komen. De gesprekken in Aken waren uitstekend voorbereid en stelden ons in staat om snel tot zaken te komen met de Duitse partijen. Eén van de Duitse inkopers is kort na afloop van de missie op bezoek geweest bij onze fabriek in Uden."

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.

Noot voor de redactie,