Ingezonden persbericht


Persbericht Motivaction en MKB Servicedesk
18 november 2011

MKB verwacht barre winter
Ondernemers verwachten krimp voor 2012

Het Nederlandse MKB verwacht een buitengewoon moeilijk jaar te gaan doormaken. Dat blijkt uit het BusinessLocus-TrendMeter-onderzoek van Motivaction in samenwerking met MKB Servicedesk. Van de 6 typen ondernemers die Motivaction onderscheidt, is er slechts één - de Jagers (4% van het totaal) - die verwacht volgend jaar een klein beetje groei te kunnen realiseren.

Motivaction voert de TrendMeter al meer dan 10 jaar uit. In de TrendMeter wordt gekeken naar de verwachtingen van ondernemers op het gebied van de orderportefeuille, winst, personeelsontwikkeling en investeringen. Een positief indexcijfer betekent dat het aantal ondernemers met een groeiverwachting groter is dan het aantal ondernemers met een krimpverwachting.

De TrendMeter-index voor 2012 staat op -10. Dat is een afname van maar liefst 21 punten ten opzichte van maart van dit jaar. In juni 2010 stond de index nog op +9. Dat betekent dat het pessimisme in het MKB duidelijk overheerst. Bij de Jagers staat de index nog op +2, al is deze wel met 25 punten gedaald ten opzichte van maart. Bij alle andere groepen is hij negatief en duidt de index dus op verwachte krimp.

Ondernemers verwachten vooral dat de orderportefeuille zich negatief zal ontwikkelen. De index voor de orderportefeuille staat op -5 (+25 in maart en +23 in juni). Slechts een kwart van de ondernemers verwacht een toename van het aantal orders, voornamelijk uit het buitenland.

Ook de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de winst zijn flink naar beneden bijgesteld, van +15 naar -11. Alleen van de Jagers kunnen we een minimale plus verwachten (+1). Hoewel Jagers van huis uit notoire optimisten zijn, hebben zij de winstverwachting echter wel flink naar beneden bijgesteld: in maart stond de index nog op +40!

Ondernemers nemen hun maatregelen: qua investeringen gaan ze flink op de rem staan en de stagnatie die we zagen in juni (-5) en maart (-1) zet door in een forse afname ( -17). Directeur van Motivaction Pieter Paul Verheggen zegt hierover: "We weten dat ondernemers een paar moeilijke jaren achter de rug hebben en dat bij velen de reserves zijn opgedroogd. Het is jammer dat die ondernemers die nog wel ruimte zien om te investeren op moeilijkheden stuiten met de financiering daarvan. Dat versterkt de onzekerheid en belemmert de innovatie die zo broodnodig is voor het op gang brengen van de economie".

De verwachte afname in investeringen gaat vooral ten koste van huisvesting en inventaris, mobiliteit en personeel. Op twee gebieden wordt echter niet bezuinigd: in ICT en marketing & communicatie wordt komend jaar zelfs meer geïnvesteerd. Willem Overbosch, directeur van MKB Servicedesk, is blij met deze investeringen: "Ondernemers uit alle branches moeten inspelen op de kansen die het internet te bieden heeft. Het ontdekken van nieuwe markten hoeft niet altijd geld te kosten, het begint vaak bij het zien van de kans. Ook ondernemers in meer traditionele branches kunnen hier gebruik van maken en van de krimp een kans maken."

------------------------------------------------Einde bericht-------------------------------------



Ingezonden persbericht