Originele geneesmiddelen zijn in België niet duur

18/11/2011 11:26

PHARMA.BE

Momenteel wordt het gezondheidsbudget voor 2012 besproken met een sterke focus op besparingsmaatregelen, om aan de Europese norm te voldoen. De finale beslissing van dit budget kan een belangrijk effect hebben op de portemonnee van de Belg, die vandaag zijn merkgeneesmiddelen bij de goedkoopste mag rekenen onder de belangrijke exportlanden van geneesmiddelen in Europa.

Grafiek 1 schetst dit duidelijk.

Bron : berekeningen pharma.be - gegevens IMS

Nadat het octrooi van merkgeneesmiddelen is vervallen, zijn deze originele geneesmiddelen voor Belgische patiënten de goedkoopste, in vergelijking met de Europese landen; enkel de Griekse patiënten betalen er minder voor dan de Belgische. Op die manier zorgt de innovatieve farmasector voor betaalbaarheid van zijn geneesmiddelen voor de patiënten. Die toegankelijkheid is een bron van bezorgdheid van de burger, en een zeer belangrijk aandachtspunt voor de onderhandelaars.

Grafiek 2

Bron : berekeningen pharma.be - gegevens IMS

Tenslotte betalen Belgen een hogere prijs voor generische geneesmiddelen dan hun collega's in de meeste Europese landen; in de vergeleken landen zijn generische geneesmiddelen goedkoper dan in België.

Grafiek 3

Bron : berekeningen pharma.be - gegevens IMS

Elke Belg erkent de sterke troeven van de Belgische gezondheidszorg, met zijn grote toegankelijkheid en solidariteit. Ook uit deze gegevens blijkt dat pharma.be die bezorgdheid voor behoud van kwalitatieve gezondheidszorg deelt. Ook de onderhandelaars kunnen deze lange termijn-dimensie naar waarde schatten.

Contact : Christine Vanormelingen, Communication Director - Spokeswoman, 0477 40 57 93 - 02 661 91 03 - cvo@pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel