Ingezonden persbericht


Hilversum, 19 oktober 2011

Documentaire festival op Nederland 2 tijdens IDFA

Als Amsterdam eind november weer twee weken lang in het teken staat van de nieuwste documentaires op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), haakt de publieke omroep daar graag op in met haar eigen documentaire festival op Nederland 2 en Holland doc 24.

Met op Nederland 2 de oogst van IDFA 2010. Veel winnaars en festivalfavorieten, zoals Stand van de Sterren (HUMAN) winnaar van de VPRO IDFA Award for beste feature length documentaire en tevens winnaar van de Dioraphte IDFA Award voor beste Nederlandse documentaire. Daarnaast zijn ondermeer te zien Autumn Gold (MAX) winnaar van de Hyves IDFA Doc U Award en Wasteland (NTR ) winnaar van de Publieke Omroep Audience Award. De VPRO gaat samen met Daphne Bunskoek op zoek naar de keuzes en dilemma's van documentairemakers in 3 afleveringen van de VPRO Special: IDFA 3D.

Nederland 2 haakt ook in op een aantal programma-onderdelen die op deze editie van het IDFA een rol spelen. Zoals de focus op documentaires over moordzaken. Nederland 2 organiseert daarom De Moordnacht. Op vrijdag 18 november vanaf 23.30 tot 05.30 schotelen de HUMAN, EO, VPRO, NCRV en BNN de kijker 6 spannende ontroerende en schrijnende documentaireklassiekers voor, zoals De Match, Sweety en Scena del Criminele.

Het digitale documentaire kanaal Holland doc 24 staat twee weken lang geheel in het teken van IDFA. Ook hier veel documentaires die op de 2010 editie van het IDFA draaiden. Daarnaast haakt het kanaal in op het IDFA 2011 programma Cinema do Brasil en op de vele muziekdocumentaires die dit jaar op het IDFA te zien zijn. En vertoont Holland doc 24 in hun 'keuze van de kenner' de favoriete documentaires van de IDFA medewerkers zelf. Van 16 tot en met 25 november is deze speciale IDFA-programmering van Holland Doc 24 iedere middag tussen 14.00 en 16.00 uur te zien op Nederland 2.

Het IDFA vindt plaats van 16 t/m 27 november te Amsterdam.