Ingezonden persbericht



Persbericht

Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Germanen op de Borchert

Een oude opgraving in Denekamp opnieuw belicht

Lezing door Dr. Henk van der Velde, archeoloog


. 18 november, 19.30 uur - Zaal Concordia, Denekamp

Op vrijdag 7 oktober 2011 werd in museum Natura Docet Denekamp onder grote belangstelling de tentoonstelling 'Germanen op de Borchert' geopend. Inmiddels is het alweer 40 jaar geleden dat, voorafgaand aan de bouw van de wijk 'De Borchert', een grote opgraving werd uitgevoerd onder leiding van archeoloog Ad Verlinde. Hierbij werd een nederzetting uit de eerste twee eeuwen na Christus aangetroffen. Archeoloog Henk van der Velde van ADC ArcheoProjecten nam de taak op zich om de resultaten van de opgraving op de Borchert opnieuw te bekijken. Daarnaast werd ook aanvullend onderzoek verricht en zodoende kan nu de geschiedenis van de nederzetting bij de Borchert in beeld gebracht worden.

Op vrijdagavond 18 november wordt u door Natura Docet & Heemkunde Denekamp een lezing aangeboden waarin Henk van der Velde vertelt over de verrassende resultaten van het onderzoek. Tijdens de opgravingen in Denekamp zijn veel grondsporen gevonden die herleid zijn tot plattegronden van boerderijen, bijgebouwen, waterputten en hekwerken. Resten van zaden en vruchten vertellen iets over de omgeving van de nederzetting. Ook is er veel huisraad gevonden en scherven van aardewerk uit andere streken. Hieruit blijkt dat de 'Denekampse' Germaanse boeren, al sinds 5000 jaar gevestigd in het gebied, hun eigen weg gingen. In de loop van de 3e eeuw werd de nederzetting verplaatst en is deze nu buiten het blikveld van de archeologen terechtgekomen onder, en ten zuiden van, de rotonde bij de Ootmarsumsestraat.

Aangezien er veel belangstellenden (en huidige Borchert-bewoners) verwacht worden, wordt er uitgeweken naar de zaal van Cafe Restaurant Concordia aan de Lange Voor 4, 7591 GE in Denekamp. De lezing begint om 19.30 uur en wordt u aangeboden namens Natura Docet en Heemkunde Denekamp. Vanaf 18.00 tot 19.15 uur is er nog gelegenheid om in Museum Natura Docet aan de Oldenzaalsestraat de tentoonstelling te bekijken. Naast vondsten zoals de beroemde loden baar en allerlei scherven van huisraad uit de IJzertijd, is ook een 'remake' van de site te zien tijdens de opgravingen in de Borchert. Aan het programma zijn geen kosten verbonden, consumpties zijn voor eigen rekening. Reserveren is niet nodig maar kom op tijd!


---

Aan de redactie:

Voor informatie over de lezing kunt u contact opnemen met Stans van der Veen:

0541 - 351 325 / svanderveen@naturadocet.nl en Sacha Benerink via saschabenerink@hotmail.com.

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet

Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp

0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden nog tot en met 27 november

maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uur

Entree

Entree tot Natura Docet op de speciale Borchert-avond tussen 18.00 en 19.15 uur - gratis.


Deelname aan de lezing in Concordia - gratis.

Cafe Zaal Concordia

Adres: Lange Voor 4

7591 GE Denekamp

0541 - 352546