Rijksoverheid

Nieuwe focus op Latijns-Amerika

Nieuwsbericht | 18-11-2011

`Latijns-Amerika is en blijft belangrijk voor het Koninkrijk', schrijft minister Rosenthal vandaag aan de Tweede Kamer. 'We bouwen voort op de hechte banden die er zijn.' Het Koninkrijk wil in de relaties met Latijns-Amerika meer inzetten op handel en economische diplomatie.

De geopolitieke en economische invloed van het continent, en dan vooral van Brazilië, neemt snel toe. De Nederlandse regering speelt hierop in door binnenkort in Panama een ambassade te openen en de Nederlandse vertegenwoordigingen in Brazilië met extra personeel te versterken.

Kansen voor het bedrijfsleven zijn er vooral op gebieden waar Nederland sterk is, zoals de maritieme infrastructuur en watermanagement. Maar ook de sectoren landbouw, olie en gas, chemie en logistieke ketens bieden interessante mogelijkheden. Daarnaast wil Nederland via de Europese Unie de handelsrelaties verbreden door het sluiten van meer (vrij)handelsakkoorden.

Nederland kan in de regio ook een belangrijke meerwaarde bieden door steun te geven aan de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugssmokkel. Vooral Midden-Amerika heeft daarmee te kampen. Deze criminaliteit ondermijnt de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio en trekt een wissel op het leven van met name veel jongeren. Bovendien is het van invloed op de veiligheid en welvaart van Europa en de overzeese delen van het Koninkrijk. De regering start een programma met een regionale aanpak gericht op veiligheid en stabiliteit, democratie en mensenrechten.