Jeugdcultuurfonds winnaar Kunstfactorprijs 2011

Persbericht van Kunstfactor

Het Jeugdcultuurfonds is de winnaar van de Kunstfactorprijs voor kunst en samenleving 2011. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vorstelijk Complex in Utrecht ontving het fonds de prijs uit handen van juryvoorzitter en burgermeester van Utrecht Aleid Wolffsen.

Het Jeugdcultuurfonds richt zich op het wegnemen van financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, zodat ook zij ballet-, muziek-, beeldende kunst en toneellessen kunnen volgen. Het fonds is in inmiddels 28 gemeenten actief.

De jury motiveert haar keuze met: "Creatief talent trekt zich niets aan van de rijkdom of armoede van je ouders - de kans om dat talent te ontwikkelen wel! Het Jeugdcultuurfonds biedt een originele en logische structuur om iets aan die ongelijkheid te doen. Dat wil zeggen publiek-privaat, creatief en veelzijdig qua financiering en lokaal of regionaal van aanpak, waarbij leerkrachten op school (of anderen die kind en gezin kennen) de hoofdrol spelen. Een effectief instrument dat maatwerk levert, zelfs in deze cultureel moeilijke tijden, en daarom een waardig winnaar van de Kunstfactorprijs."

De andere genomineerden van dit jaar waren Kunstbende en Ad van der Borst, artistiek leider van de Heldringtheatergroep in Amsterdam.

Ieder jaar reikt sectorinstituut Kunstfactor de Kunstfactorprijs uit aan een organisatie of persoon die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor actieve kunstbeoefening. Uniek aan de Kunstfactorprijs is dat het niet de artistieke verdiensten, maar juist de inspanning voor de actieve kunstbeoefening beloont, in het bijzonder in relatie tot de samenleving. De winnaar ontving een sculptuur van kunstenares Sonja Besselink.

Jury Kunstfactorprijs 2011
De jury bestaat uit juryvoorzitter Aleid Wolfsen (burgemeester Utrecht), Sybrig van Keep (directeur/eigenaar De Issuemakers Amstelveen), Bertjan ter Braak (chef redactie Kunst en Cultuur De Telegraaf) en Ernestine Comvalius (directeur Bijlmer Parktheater Amsterdam).

Kunstfactor
Kunstfactor is het sectorinstituut voor de amateurkunst. Kunstfactor inspireert en promoot de amateurkunst en vertegenwoordigt deze op nationaal en internationaal niveau. Door te stimuleren dat veel mensen actief kunst beoefenen, levert de organisatie een bijdrage aan een creatieve en harmonieuze samenleving.

*




Razende Robot Reporter