European Union



PRESSE 434

PR CO 70

PERSMEDEDELING

3126e zitting van de Raad

Economische en Financiële Zaken (BEGROTING)

en
Bemiddelingscomité

Brussel, 18 november 2011

Voorzitter Jacek DOMINIK
Onderstaatssecretaris bij het Poolse ministerie van Financiën

Voornaamste resultaten van de vergadering van het Bemiddelingscomité die door de Raad zijn bekrachtigd

De Raad en het Europees Parlement hebben in het kader van het Bemiddelingscomité overeenstemming bereikt over de begroting van de EU voor 2012, waarbij de uitgavenstijging ten opzichte van de begroting voor 2011, als gewijzigd bij de ontwerpen van gewijzigde begroting nrs. 1 tot en met 6, wordt beperkt tot 1,86%.

Het akkoord omvat ook de onderstaande elementen van het onderhandelingspakket:

* nota van wijzigingen nr. 2 bij de ontwerp-begroting voor 2012, betreffende de extra budgettaire behoeften van EUR 13,1 miljoen voor de voorbereiding van de toetreding van Kroatië tot de EU;
* nota van wijzigingen nr. 3, waarbij de ontwerp-begroting voor 2012 wordt aangepast aan een nieuwe raming van de Commissie, met name van de landbouwuitgaven (-EUR 85,7 miljoen aan vastleggingskredieten en -EUR 83,4 miljoen aan betalingskredieten ten opzichte van de ontwerp-begroting
(http://eur-lex.europa.eu/budget/www/index-nl.htm));
* ontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 bij de begroting van de EU voor 2011, dat onder meer voorziet in een stijging van de betalingskredieten met +EUR 200 miljoen in de deelrubrieken 1a en
1b, en een herziening van de ramingen van de eigen middelen en andere ontvangsten, en als netto-effect heeft dat de bijdragen van de lidstaten voor 2011 met EUR 1,077 miljard kunnen worden verlaagd;

* de financiering van een bedrag van EUR 100 miljoen aan vastleggingskredieten als deel van de behoefte van de internationale thermonucleaire experimentele reactor (ITER) aan bijkomende financiële middelen van EUR 1,3 miljard aan vastleggingskredieten door herschikkingen in de begroting voor 2012; de Raad en het Europees Parlement hebben zich er ook toe verbonden om voor het eind van het jaar een akkoord te bereiken over de financiering van de rest van de bijkomende behoeften.

Naar verwacht zal de Raad het akkoord formeel goedkeuren op 30 november, en het Europees Parlement op 1 december.

De zitting van de Raad voor en na de vergadering van het Bemiddelingscomité en de gezamenlijke persconferentie van Jacek DOMINIK, onderstaatssecretaris bij het Poolse ministerie van Financiën, Janusz LEWANDOWSKI, Commissielid bevoegd voor begroting en financiële programmering, Alain LAMASSOURE, voorzitter van de Begrotingscommissie van het Europees Parlement, en Francesca BALZANI, rapporteur van het Europees Parlement, kan worden bekeken via video streaming: http://video.consilium.europa.eu/

Bekijken en downloaden van de zitting kan in uitzendkwaliteit (MPEG4) op http://tvnewsroom.consilium.europa.eu

INHOUD1

DEELNEMERS

BESPROKEN PUNTEN

Begroting van de EU voor 2012

Ontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 bij de begroting van de EU voor 2011

De procedure

BIJLAGE

ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN

geen

DEELNEMERS

België:

de heer Melchior WATHELET staatssecretaris van Begroting

Bulgarije:

de heer Boyko KOTZEV permanent vertegenwoordiger

Tsjechië:

de heer Jan GREGOR onderminister, ministerie van Financiën

Denemarken:

de heer Bjarne CORYDON minister van Financiën

Duitsland:

de heer Peter TEMPEL permanent vertegenwoordiger

Estland:

de heer Matti MAASIKAS permanent vertegenwoordiger

Ierland:

de heer Rory MONTGOMERY permanent vertegenwoordiger

Griekenland:

de heer Theodoros SOTIROPOULOS permanent vertegenwoordiger

Spanje:

de heer Luis PLANAS PUCHADES permanent vertegenwoordiger

Frankrijk:

de heer Philippe ETIENNE permanent vertegenwoordiger

Italië:

de heer Ferdinando NELLI FEROCI permanent vertegenwoordiger

Cyprus:

de heer Christos PATSALIDES permanent secretaris, ministerie van Financiën

Letland:

mevrouw Sanita BAJARE staatssecretaris, ministerie van Financiën

Litouwen:

de heer Edmundas ZILEVICIUS viceminister van Financiën

Luxemburg:

de heer Christian BRAUN permanent vertegenwoordiger

Hongarije:

de heer Peter BANAI onderstaatssecretaris, ministerie van Economische Zaken

Malta:

de heer Alfred CAMILLERI staatssecretaris, ministerie van Financiën, Economie en Investeringen

Nederland:

de heer Jan Kees DE JAGER minister van Financiën

Oostenrijk:

de heer Andreas SCHALLER staatssecretaris, ministerie van Financiën

Polen:

de heer Jacek DOMINIK onderstaatssecretaris, ministerie van Financiën

Portugal:

de heer Manuel LOBO ANTUNES permanent vertegenwoordiger

Roemenië:

de heer Mihnea MOTOC permanent vertegenwoordiger

Slovenië:

de heer Rado GENORIO permanent vertegenwoordiger

Slowakije:

de heer Ivan KORCOK permanent vertegenwoordiger

Finland:

de heer Alexander STUBB minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel

Zweden:

de heer Hans LINDBLAD staatssecretaris belast met Begrotingszaken, ministerie van Financiën

Verenigd Koninkrijk:

de heer Mark HOBAN staatssecretaris van Financiën

Commissie:

de heer Janusz LEWANDOWSKI lid

BESPROKEN PUNTEN

Begroting van de EU voor 2012

De Raad en het Europees Parlement zijn in het kader van het Bemiddelingscomité^1 overeengekomen het totale bedrag aan betalingskredieten voor de begroting 2012 van de EU te beperken tot EUR 129 088 miljard. Dit stemt overeen met 0,98% van het bruto nationaal inkomen (BNI) van de EU en vertegenwoordigt een stijging met 1,86% ten opzichte van de begroting van de EU voor 2011, zoals gewijzigd bij de gewijzigde begrotingen nrs. 1 tot en met 6^2. De overeengekomen uitgavenstijging ligt beneden de meest recente inflatieprognose van de Commissie voor de EU, namelijk 2% in 2012, en komt dus neer op een reële inkrimping van de EU-begroting. De Unie treedt zo in het spoor van de lidstaten, die zich grote inspanningen getroosten om hun overheidsfinanciën op orde te brengen.

Het resultaat van de bemiddeling geeft de prioriteit van de Raad weer om het totale bedrag aan betalingskredieten op een realistisch niveau te brengen en te vermijden dat de nationale bijdragen aan de EU-begroting ongebruikt blijven, terwijl de lidstaten drastische maatregelen nemen om hun begroting op orde te brengen. Er wordt ook een ruime marge (EUR 12,4 miljard) onder het uitgavenplafond van het huidige meerjarig financieel kader (MFK) gewaarborgd om onvoorziene situaties het hoofd te kunnen bieden. Tevens wordt het mogelijk gemaakt gerichte uitgaven te doen ter ondersteuning van maatregelen om groei en werkgelegenheid te versterken, teneinde te voorkomen dat de EU dieper wegzakt in de crisis. Het Bemiddelingscomité heeft eveneens overeenstemming bereikt over een gezamenlijke verklaring over betalingskredieten (zie bijlage).

Wat de vastleggingen^3 betreft, hebben de Raad en het Europees Parlement overeenstemming bereikt over een totaal bedrag van EUR 147 232 miljard, waardoor onder het plafond van het MFK een marge van EUR 1,2 miljard wordt gelaten.

Met betrekking tot de verschillende rubrieken omvat het in het Bemiddelingscomité bereikte akkoord de volgende elementen:

Subrubriek 1a (Concurrentievermogen voor groei en werkgelegenheid):
* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 14,8 miljard, met gebruikmaking van het flexibiliteitsinstrument voor een bedrag van EUR 50 miljoen, en de betalingskredieten op EUR 11,5 miljard.
* Een bedrag van EUR 100 miljoen aan vastleggingskredieten voor het dekken van een deel van de bijkomende behoeften van EUR 1,3 miljard van het project betreffende de internationale thermonucleaire experimentele reactor (ITER) zal middels herschikkingen worden gefinancierd; de Raad en het Europees Parlement hebben ook overeenstemming bereikt over een gezamenlijke verklaring betreffende de financiering van de rest van de bijkomende behoeften van het ITER (zie bijlage).

* Bijzondere aandacht gaat uit naar programma's die gericht zijn op het stimuleren van groei en werkgelegenheid en die verband houden met de Europa 2020-strategie, zoals het 7e Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, dat met EUR 92 miljoen aan vastleggingskredieten is versterkt ten opzichte van de ontwerp-begroting, het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (+ EUR 15 miljoen), Een leven lang leren (+ EUR 52 miljoen) en Erasmus Mundus (+ EUR 1,9 miljoen).

Subrubriek 1b (Cohesie voor groei en werkgelegenheid):
* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 52,8 miljard, waardoor een marge van EUR 8,4 miljoen wordt gelaten, en de betalingskredieten op EUR 43,8 miljard.

Rubriek 2 (Bescherming en beheer van natuurlijke hulpbronnen):
* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 60,0 miljard, waardoor een marge van EUR 834 miljoen wordt gelaten, en de betalingskredieten op EUR 57,0 miljard.

* Ten opzichte van de ontwerp-begroting, gewijzigd bij nota van wijzigingen nr. 3 voor 2012 (15999/11) zijn de volgende wijzigingen in de vastleggingen overeengekomen: + EUR 9 miljoen voor schoolmelk, - EUR 131 miljoen voor de goedkeuring van rekeningen.
* Het Bemiddelingscomité heeft ook overeenstemming bereikt over een gezamenlijke verklaring betreffende maatregelen om crises in de sector groenten en fruit in de toekomst te voorkomen (zie bijlage).

Subrubriek 3a (Vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid):
* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 1,4 miljard, waardoor een marge van EUR 38 miljoen wordt gelaten, en de betalingskredieten op EUR 836 miljoen.

* Ten opzichte van de ontwerp-begroting heeft het Bemiddelingscomité voornamelijk overeenstemming bereikt over de volgende wijzigingen in de vastleggingen: Frontex + EUR 9 miljoen, Europees Vluchtelingenfonds + EUR 9 miljoen, Daphne + EUR 2 miljoen.

Subrubriek 3b (Burgerschap):

* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 697 miljoen, waardoor een marge van EUR 1,6 miljoen wordt gelaten, en de betalingskredieten op EUR 649 miljoen.

* Ten opzichte van de ontwerp-begroting heeft het Bemiddelingscomité voornamelijk overeenstemming bereikt over de volgende wijzigingen van de vastleggingen: Jeugd in actie + EUR 5 miljoen.

Rubriek 4 (De EU als mondiale partner):

* De vastleggingskredieten zijn vastgesteld op EUR 9,4 miljard, met gebruikmaking van het flexibiliteitsinstrument voor een bedrag van EUR 150 miljoen, en de betalingskredieten op EUR 7,0 miljard.
* Ten opzichte van de ontwerp-begroting heeft het Bemiddelingscomité voornamelijk overeenstemming bereikt over de volgende wijzigingen van de vastleggingen: Azië + EUR 14,5 miljoen, Latijns-Amerika + EUR 11,7 miljoen, Stabiliteitsinstrument + EUR 7,8 miljoen.

Rubriek 5 (Huishoudelijke begroting):

* De vastleggings- en betalingskredieten zijn vastgesteld op EUR 8,3 miljard, waarbij een marge van EUR 474 miljoen wordt gelaten.
* Het standpunt van het Europees Parlement is, wat de vastleggingen betreft, voor alle instellingen goedgekeurd, samen met nota van wijzigingen nr. 2 voor 2012 (14327/11), die de bijkomende behoeften van EUR 13,1 miljoen voor de toetreding van Kroatië moet dekken.

Ontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 bij de begroting van de EU voor 2011

De Raad en het Europees Parlement hebben eveneens overeenstemming bereikt over een geactualiseerd ontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 (15683/11), waarin de vastleggingskredieten met EUR 3,25 miljoen en de betalingskredieten met EUR 200 miljoen worden versterkt en de ontvangsten stijgen met EUR 1,28 miljard, en dat als -effect heeft dat de bijdragen van de lidstaten voor 2011 netto met EUR 1,077 miljard kunnen worden verlaagd. Een bedrag van EUR 38 miljoen aan betalingskredieten zal vanuit "Programma's voor plattelandsontwikkeling" worden herschikt met het oog op het financieren van uitgaven van het Europees Solidariteitsfonds vanwege een aardbeving in Spanje (EUR 21,1 miljoen) en overstromingen in Italië (EUR 16,9 miljoen), conform de overeengekomen gezamenlijke verklaring over ontwerp van gewijzigde begroting nr. 7 voor 2012 (zie bijlage).

De procedure

De Raad heeft de resultaten betreffende de begroting van de EU met eenparigheid van stemmen, en betreffende het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 voor 2011 met gekwalificeerde meerderheid, bekrachtigd.

Dit is de eerste maal dat de jaarlijkse begrotingsonderhandelingen in het kader van de bij het Verdrag van Lissabon ingestelde bemiddelingsprocedure succesvol zijn afgerond.

De Raad en het Europees Parlement beschikken nu over 14 dagen om het akkoord formeel goed te keuren, hetgeen naar verwachting in de Raad op 30 november en in het Parlement op 1 december zal gebeuren. De begroting is vastgesteld tenzij de Raad of het Europees Parlement het gemeenschappelijk ontwerp afwijst^1.

Indien de begroting bij het begin van 2012 niet is vastgesteld, kunnen de uitgaven overeenkomstig artikel 315 van het Verdrag betreffende de werking van de EU maandelijks per hoofdstuk worden verricht, met een maximum van een twaalfde van de in hetzelfde hoofdstuk van de begroting van 2011 geopende kredieten of van de door de Commissie voorgestelde ontwerp-begroting, naar gelang van welk bedrag het laagst is.

Volgens het Verdrag van Lissabon loopt de bemiddelingsperiode 21 dagen (dit jaar tot en met 21 november). Indien de bemiddeling mislukt, moet de Commissie een nieuwe ontwerp-begroting indienen.

Dit jaar is de nieuwe jaarlijkse begrotingsprocedure van het Verdrag van Lissabon (artikel 314) voor de tweede maal van toepassing. Dit betekent dat de Raad op gelijke voet staat met het Europees Parlement voor de vaststelling van de volledige begroting van de EU (zie stroomschema in de bijlage). Op grond van het Verdrag van Nice had het Europees Parlement het laatste woord over de zogenoemde niet-verplichte uitgaven, die in 2009 ongeveer twee derde van de EU-begroting bedroegen, terwijl de Raad het laatste woord had over de zogenoemde verplichte uitgaven (vooral landbouwuitgaven).

BIJLAGE

Het Bemiddelingscomité heeft eveneens overeenstemming bereikt over de onderstaande gezamenlijke verklaringen over betalingskredieten, ontwerp van gewijzigde begroting nr. 7 voor 2011, maatregelen om crises in de sector groenten en fruit in de toekomst te voorkomen en de financiering van het ITER-project:

Gezamenlijke verklaring over betalingskredieten

Rekening houdend met de huidige inspanningen voor begrotingsconsolidatie in de lidstaten, hebben de Raad en het Europees Parlement overeenstemming bereikt over een verlaging van het niveau van de betalingskredieten voor 2012 ten opzichte van de ontwerp-begroting van de Commissie. Zij verzoeken de Commissie in een gewijzigde begroting om extra kredieten te vragen indien zou blijken dat de kredieten in de begroting 2012 niet volstaan om de uitgaven onder de subrubriek 1a (Concurrentievermogen voor groei en werkgelegenheid), subrubriek 1b (Cohesie voor groei en werkgelegenheid), rubriek 2 (Instandhouding en beheer van natuurlijke hulpbronnen), rubriek 3 (Burgerschap, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid) en rubriek 4 (De EU als mondiale partner) te dekken.

De Raad en het Europees Parlement verzoeken de Commissie meer bepaald met klem eind september 2012 de meest recente geactualiseerde cijfers over de stand van zaken en de ramingen met betrekking tot de betalingskredieten in subrubriek 1b (Cohesie voor groei en werkgelegenheid) en plattelandsontwikkeling in rubriek 2 (Instandhouding en beheer van natuurlijke hulpbronnen) voor te leggen en zo nodig een ontwerp van gewijzigde begroting in te dienen.

De Raad en het Europees Parlement zullen zo spoedig mogelijk een standpunt ten aanzien van een ontwerp van gewijzigde begroting innemen om te voorkomen dat er een tekort aan betalingskredieten ontstaat. Voorts zeggen de Raad en het Europees Parlement toe dat zij eventuele overschrijvingen van betalingskredieten, ook die welke tussen rubrieken van het financieel kader plaatsvinden, snel zullen behandelen, opdat optimaal gebruik wordt gemaakt van de in de begroting opgenomen betalingskredieten en deze worden aangepast aan de concrete uitvoering en behoeften.

Gezamenlijke verklaring over ontwerp van gewijzigde begroting nr. 7/2011

De Raad en het Europees Parlement nemen nota van het voornemen van de Commissie om op 21 november 2011 een ontwerp van gewijzigde begroting (OGB 7/2011) in te dienen met het oog op het inschakelen van het Europees Solidariteitsfonds voor een bedrag van, naar verwacht, EUR 38 miljoen aan zowel vastleggings- als betalingskredieten. De betalingskredieten zullen worden herschikt vanuit "Programma's voor plattelandsontwikkeling" (begrotingsonderdeel 05 04 01).

De Raad en het Europees Parlement zullen trachten voor eind 2011 een standpunt in te nemen over het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 7/2011, overeenkomstig hun respectieve interne procedures.

Gezamenlijke verklaring over maatregelen om crises in de sector groenten en fruit in de toekomst te voorkomen

Bij de E.coli-crisis is gebleken dat de EU een passend mechanisme nodig heeft om op marktcrises te reageren. Daarom verbinden de Raad en het Parlement zich ertoe snel een besluit te zullen nemen over desbetreffende verzoeken om overschrijving van de Commissie of, na onderzoek van de mogelijkheden om toegekende kredieten te herschikken, over een gewijzigde begroting die door de Commissie moet worden voorgesteld in geval van een uitzonderlijke marktcrisis in de sector groenten en fruit die de vaststelling vergt van specifieke spoedmaatregelen als bepaald in artikel 191 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 (de "Integrale-GMO"-verordening), in de geest van het voorstel van de Commissie om zich toe te rusten met mechanismen ter voorkoming van crises in de toekomst via producentenorganisaties.

Gezamenlijke verklaring over de financiering van het ITER-project

Het Europees Parlement en de Raad komen overeen om op woensdagmiddag 23 november 2011 bijeen te komen in een trialoogvergadering waaraan ook de Commissie zal deelnemen, om de extra kosten van het ITER-project in 2012-2013 te bespreken, teneinde voor het einde van het jaar tot een akkoord te komen.

Het Europees Parlement en de Raad verzoeken de Commissie het bereiken van een akkoord over de bijkomende financieringsbehoeften van het ITER-project te faciliteren, rekening houdend met de opvattingen van beide takken van de begrotingsautoriteit.

ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN

Geen.

^1 :

Het bemiddelingscomité bestaat uit de 27 leden van de Raad en een gelijk aantal leden die het Europees Parlement vertegenwoordigen.

^2 :

In zijn standpunt van 25 juli heeft de Raad ermee ingestemd de betalingskredieten te beperken tot EUR 129 088 miljard, hetgeen een stijging betekent met 2,02% ten opzichte van de begroting 2011, als gewijzigd bij gewijzigde begroting nr. 1. In zijn standpunt van 26 oktober heeft het Europees Parlement om een bedrag van EUR 133 139 miljard aan betalingskredieten verzocht (+5,23% ten opzichte van de begroting 2011 als gewijzigd bij gewijzigde begroting nr. 1). De Commissie heeft voor 2012 een bedrag van EUR 132 739 miljard aan betalingskredieten voorgesteld, zijnde een stijging met 4,9%.

^3 :

Vastleggingen zijn juridische beloften om geld te besteden aan activiteiten waarvan de uitvoering verscheidene begrotingsjaren bestrijkt.

^1 :

Dit is alleen niet het (eerder theoretische) geval indien de Raad de tekst afwijst. In dat geval kan het Europees Parlement met een meerderheid van zijn leden en van drie vijfde van het aantal uitgebrachte stemmen de begroting goedkeuren door zijn amendementen te bevestigen.