Zuid-Afrikaanse zanger Larry Joe in Nederland


RIDDERKERK, 20111118 -- De Zuid-Afrikaanse zanger Larry Joe is in Nederland. Larry Joe is het levende bewijs van iemand die een buitengewoon opmerkelijke verandering heeft ondergaan, waarbij alles draaide om talent, muziek en doorzettingsvermogen. Larry is een gewezen crimineel, bendelid en drugsverslaafde uit de Zuid-Afrikaanse Cape Flats (Kaapse Vlakte). Zeven jaar lang was hij op de vlucht, totdat hij besloot dat hij er genoeg van had en zichzelf in februari 2008 aangaf bij de politie.

Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden. De eerste maanden dacht hij veel na over zijn leven (zijn dochtertje van anderhalf overleed tijdens zijn rechtszaak) en hoe hij in de gevangenis beland was. Hij vroeg zelfs om eenzame opsluiting zodat hij zonder afleiding alles op een rijtje kon zetten. Toen hij nog klein was, had zijn vader hem gitaar leren spelen en leren zingen. Hij besloot zijn gedachten in muziek om te zetten. Bewakers hoorden hem zingen op de luchtplaats en al snel werd hij gevraagd om tijdens evenementein in de gevangenis te zingen.

Op een van die gelegenheden werden de stem en teksten van Larry, die optrad in het voorprogramma van de vaak bekroonde groep Freshlyground (op bezoek in het kader van Wereld Aidsdag), opgemerkt door Aron Turest-Swartz, oprichter en keyboardspeler van de band.

Aron: "Iedereen leek hem te kennen. Hij kwam het podium op, een lange, magere man met een gitaar. Hij begon te zingen. Iedereen was volkomen geboeid. Ikzelf was totaal ondersteboven: zo’n stem had ik nog nooit gehoord. Ik weet nog dat ik me afvroeg van wie die liedjes waren."

Aron bood hem aan hem te helpen zijn talenten te ontwikkelen en een soloalbum in de gevangenis te produceren. De album die daaruit voortkwam werd uitgebracht op 13 december 2010, de dag van Larry’s ontslag uit de gevangenis. Sindsdien probeert Larry Joe met zijn verhaal en talent mensen in heel Zuid-Afrika te bereiken en inspireert hij ze te veranderen om als mens te kunnen groeien.

Sinds januari 2011 is Larry Joe betrokken bij de cursussen dat door de Nederlandse Stichting Stars in their Eyes wordt gepresenteerd, en is hij een ware inspirator en vriend van Nederland geworden. Hierdoor hebben wij speciale toestemming voor de voorwaardelijke vrijlating van Larry Joe hebben kunnen afspreken, waardoor hij naar Nederland is gekomen om zijn opmerkelijke talent en verhaal aan Nederland kan geven. Ook Elton Hart, de ‘grote man’ van Stars in their Eyes komt mee, en er is dus tijdens de optredens van Larry Joe veel gelegenheid tot nader kennis maken met deze prachtige organisatie.

Deze toer wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stars in their Eyes, Cool Fresh International BV, de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika, de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Nederland en de KNVB, met wie Stars in their Eyes samenwerkt om sociale verandering in achterstandswijken teweeg te brengen.

Naast een optreden in Carré gaat Larry Joe noch een aantal optredens in Nederland houden, en zal hij ook de gast zijn bij radio en televisie. Door zijn unieke stem en krachtige verhaal zal hij ongetwijfeld een bijdragen aan onze inzet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen maken.

Larry Joe is vrijwillige goodwill ambassador van de Stars in their Eyes Foundation, de maatschappelijk samenwerkingsproject van Cool Fresh International BV uit Ridderkerk. Veel succes is al geboekt, en duizenden minder bevoorrechten en achterstandsmensen in heel Zuid-Afrika zijn omarmd. Sinds 2006 zijn in het kader van het project ruim 453 gemeenschapscoaches opgeleid en zijn er activiteiten ontwikkeld in meer dan 130 plattelandsdorpen en stedelijke townships.

Larry Joe treedt op in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 november om 20h30 – Carre (kleine zaal) – besloten optreden (wel toegankelijk voor journalisten)

Zaterdag 19 november om 20h30 – De Eekhorennest, Soest (samen met Desperados)

Zondag 20 november om 20h00 – Theater Cultura, Dorpstraat, Nootdorp

Dinsdag 21 november om 14h00, 16h00 en 18h00: Hogeschool Zuyd, Sportcentrumlaan 35, Sittard

Woensdag 23 november om 12h00 - Restaurant Maasstede, Zadkine College, Benthemstraat 27, Rotterdam

Vrijdag 25 november om 20h30: SV Hoofddorp, Ijweg 1155, Hoofddorp

Zaterdag 26 november om 20h30: VV Papendrecht,Sportpark Slobbengors, Industrieweg 3, Papendrecht.

Larry Joe on Youtube