Zorgboerderij ‘t Boerenerf verdubbelt zorgoppervlak


Flevoland, 20111118 -- Zorgboerderij ‘t Boerenerf aan de Urkerweg in Emmeloord verdubbelt haar zorgoppervlak. Vanaf februari kunnen bijna twee keer zoveel mensen met een zorgindicatie hun dag doorbrengen op de typische 18-bunderboerderij met gezellige woonkeuken, moestuin en rondscharrelende beestenboel. De eigenaren sleepten ook nog eens een kwaliteitskeurmerk in de wacht.

Momenteel is de verbouwing nog in volle gang. Eigenaren Tessa Kelder en Martien Borg laten een hele nieuwe woonkamer met keuken erbij bouwen. ‘Het wordt hier namelijk wat krap op bepaalde dagen’, legt Kelder uit.

Als de verbouwing straks klaar is, kunnen er zo’n tien cliënten extra terecht. Dat betekent dat er ook een begeleidster bij komt vanaf volgend jaar. ‘t Boerenerf had 4,5 jaar geleden de Flevolandse primeur met haar unieke concept. In de woonhoeve kunnen cliënten met een indicatie van de Centrale Indicatiestelling Zorg (CIZ) terecht voor dagbesteding die vooral gericht is op het buitengevoel. De cliënten kunnen meehelpen bij allerlei klussen in en om de boerderij. Bijvoorbeeld in de moestuin, kas, in de vlindertuin of met de voorbereiding van de warme maaltijd. En er scharrelt allemaal vee rond dat verzorging nodig heeft, zoals paarden, pony’s, een hangbuikzwijntje, geiten, kippen, pauwen, eenden, konijnen, schapen, vogels en ezels.

Maar het meehelpen is geen verplichting. ‘Ons motto is niks moet en bijna alles mag. Willen onze gasten genieten van de dingen om hen heen, lekker lezen, een praatje of wandeling maken, dan kan dat. Ze houden regie over hun eigen leven. Daarom mogen ze hier ook gerust hun hobby’s uitvoeren. We hebben bijvoorbeeld een man die modeltreinen als hobby heeft. Die heeft hier een eigen ruimte waar hij zijn hele assortiment heeft uitgestald’, vertelt Borg.

Aanvankelijk had ‘t Boerenerf vooral ouderen met dementie als doelgroep, maar dat is inmiddels wel bijgesteld. Er komen nu ook cliënten die andere vraaggerichte zorg nodig hebben.  De gemiddelde leeftijd is anno 2011 zestig jaar. 

De Federatie Landbouw en Zorg vindt hoe dan ook dat ‘t Boerenerf haar zaakjes goed op orde heeft. Die heeft Kelder en Borg namelijk het keurmerk Kwaliteit laat je zien toebedeeld, een kwaliteitsmerk speciaal voor zorgboerderijen.

En daardoor kan de Emmeloordse zorgboerderij nu ook zorg in natura leveren. Meer weten? Bel gerust voor een afspraak. ‘t Boerenerf is gevestigd aan de Urkerweg 10 in Emmeloord en bereikbaar via tel: 616166 of e-mail: ouderenzorg@het-boerenerf.nl. Kijk ook eens op www.het-boerenerf.nl.





Bodé Media