Ingezonden persbericht


Persbericht
18 oktober 2011

Genomineerden Kunstfactorprijs 2011 bekend

De drie genomineerden voor de Kunstfactorprijs voor kunst en samenleving 2011 zijn bekend. De kanshebbers zijn het Jeugdcultuurfonds, Kunstbende en Ad van der Borst van de Heldringtheatergroep. De Kunstfactorprijs gaat ieder jaar naar een organisatie of persoon die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor actieve kunstbeoefening. De uitreiking vindt plaats op 18 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vorstelijk Complex te Utrecht.

Uniek aan de Kunstfactorprijs is dat het niet de artistieke verdiensten beloont, maar juist de inspanning voor de actieve kunstbeoefening, in het bijzonder in relatie tot de samenleving. De winnaar ontvangt een sculptuur van kunstenares Sonja Besselink.

De genomineerden in vogelvlucht:
Het Jeugdcultuurfonds, waarvan het motto is: 'Kunst is een vriend die je nooit in de steek laat.' Dankzij het fonds worden in inmiddels 28 gemeenten de ballet-, muziek-, beeldende kunst en toneellessen van kinderen in achterstandsituaties bekostigd, zodat ook deze kinderen actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Kunstbende is een jongerenorganisatie voor talentontwikkeling. Met gevarieerde projecten zoals de landelijke wedstrijd Kunstbende, Move Your Art en The Best of Kunstbende Tour zoekt de organisatie aansluiting bij de leefwereld van duizenden jongeren. Uit de kweekvijver Kunstbende zijn al artiesten voortgekomen als Trijntje Oosterhuis, Claudia de Breij, Krezip, Abdelkader Benali en Room Eleven. Ad van der Borst maakt al 25 jaar voorstellingen met zeer moeilijk lerende kinderen van de Heldringschool in Amsterdam. Hij laat daarmee zien dat iedereen aan amateurkunst kan doen. Naast schooloptredens treedt de Heldringtheatergroep ook op in theaters en op theaterfestivals in Nederland, Duitsland en zelfs op Curaçao.

Jury Kunstfactorprijs 2011
De jury bestaat uit juryvoorzitter Aleid Wolfsen (burgemeester Utrecht), Sybrig van Keep (directeur/eigenaar De Issuemakers Amstelveen), Bertjan ter Braak (chef redactie Kunst en Cultuur De Telegraaf) en Ernestine Comvalius (directeur Bijlmer Parktheater Amsterdam).

Kunstfactor
Kunstfactor is het sectorinstituut voor de amateurkunst. Kunstfactor inspireert en promoot de amateurkunst en vertegenwoordigt deze op nationaal en internationaal niveau. Door te stimuleren dat veel mensen actief kunst beoefenen, levert de organisatie een bijdrage aan een creatieve en harmonieuze samenleving.