Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

27 oktober 2011
Première Ghost Track van LeineRoebana
Same but different

Hoe laat je nieuwe invloeden toe zonder jezelf te verliezen? Ghost Track is een ontmoeting van uitersten: Europa en Indonesië, het traditionele en het hedendaagse, dans en muziek. Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana dagen vijf westerse dansers, drie Indonesische dansers en componist Iwan Gunawan met zijn gamelan ensemble Kyai Fatahillah uit samen te smelten tot iets nieuws. Ghost Track gaat op vrijdag 18 november in première in het Chassé Theater in Breda.

Hoe is Ghost Track ontstaan?
Het idee voor Ghost Track begon bij de Indonesische muziek. Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana raakten geïntrigeerd door de sonore klank van de gamelan. In het werk van componist Iwan Gunawan ontdekten zij dat die klank niet per se het statige en verhevene betekent dat zo dikwijls met de gamelan wordt geassocieerd. Gunawan combineert die met uitbundige, opwindende ritmes en oor-kronkelige harmonieën uit de Sundanese cultuur. In Gunawan herkende LeineRoebana een zielsverwant: iemand die zich rekenschap geeft van de traditie en tevens een onbedwingbare drang heeft om daarmee te experimenteren. Zijn kennis van de traditionele Indonesische - in het bijzonder Sundanese - cultuur vindt een tegenhanger in zijn kennis van de hedendaagse westerse muziek. Belangrijke elementen in zijn muziek zijn het soort ritmische opeenvolgingen waarmee minimalisten als Philip Glass en Steve Reich werken. In Ghost Track speelt Iwan Gunawan met zijn gamelan ensemble Kyai Fatahillah live composit ies waarin het traditionele en moderne zich moeiteloos mengen.

Wat betekent het voor de dansers?
Wat is het verschil in kennis die ligt opgeslagen in de lichamen van de Europese en Indonesische dansers? Dansers communiceren via beweging. Maakt hun opleiding en culturele achtergrond een essentieel verschil? Verschillen hun bewegingen zoals de dialecten van een taal of staan er volledige wereldbeelden op het spel? Tijdens de voorbereidende samenwerking kwamen er onverwachte overeenkomsten en verschillen aan het licht - de Indonesische traditie voelt zeer eigentijds voor westerse dansers, en westers modernisme wordt gemakkelijk geabsorbeerd door Indonesische dansers. De samenkomst bleek gelukkig en inspirerend, verschillen werden moeiteloos overbrugd zonder dat eigenheid verloren ging.

In Ghost Track dansen vijf westerse dansers, waaronder vaste LeineRoebana dansers Tim Persent en Heather Ware (winnares van de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2010') en drie Indonesische dansers met een achtergrond in traditionele dans, martial arts en moderne dans.

Same but different: Ghost Track is een verkenning van tradities, die van onszelf en van de ander. Een preview van 30 minuten, het resultaat van de eerste repetitieperiode in Solo, vond plaats in Teater Salihara, Jakarta op 2 augustus 2011. De Aziatische première van Ghost Track vindt plaats in februari 2012 in Teater Salihara, Jakarta, Indonesië.

De Duif in Amsterdam staat op 3, 4, 5 en 6 december in het teken van Ghost Track Festival, in samenwerking met het Tropentheater. Tijdens het festival worden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd in en om De Duif, met onder andere workshops en lezingen door dansers, choreografen en componist. Zie voor meer informatie www.tropentheater.nl

Credits
Ghost Track is een choreografie van Andrea Leine en Harijono Roebana, gemaakt met en voor:

Compositie en dirigent:

Iwan Gunawan

Muziek:

Gamelan Ensemble Kyai Fatahillah met Iwan Gunawan, Intan Kartika Wiji, Uus Kusnadi, Hikmat Puji Nur Safar, Dedi Supriadi, Tatang Taryana, Agus Zubaedi

Dans:

Uri Eugenio, Reut Gez-Wang, Agus Mbendhol Margiyanto, Sandhidea Cahyo Narpati, Tim Persent, Swantje Schäuble, Boby Ari Setiawan, Heather Ware

Dramaturgisch advies:

Peter Delpeut

Vormgeving:

Ascon de Nijs

Lichtontwerp:

Paul van Laak

Kostuums:

Marjon Leek, Mariëtte Buiting
Speellijst Nederland

November 2011 vervolg December
17

Chassé Theater Breda (try-out)

8
Theater Odeon Zwolle
18 Chassé Theater Breda (première) 9 Theater Het Park Hoorn 21 Stadsschouwburg Amsterdam Rabozaal 13 De Flint Amersfoort 25 LAKtheater Leiden 14 Stadsschouwburg Groningen 26 LAKtheater Leiden 15 De Goudse Schouwburg
29 Toneelschuur Haarlem 17 Rotterdamse Schouwburg December 2011 18

Theater aan het Vrijthof Maastricht
3

De Duif Amsterdam (Ghost Track Festival)
20 Theater aan het Spui Den Haag
4

De Duif Amsterdam (Ghost Track Festival)
21 Theater aan het Spui Den Haag
5

De Duif Amsterdam (Ghost Track Festival)
22 Theater aan het Spui Den Haag
6

De Duif Amsterdam (Ghost Track Festival)
23

Chassé Theater Breda
www.leineroebana.com

Ghost Track is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Hivos, Chassé Theater Breda, Gemeente Breda, Anmaro Performing Arts, Teater Salihara, Tropentheater, Erasmus Huis en de Nederlandse Ambassade in Jakarta. LeineRoebana ontvangt in 2009 - 2012 subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Noot voor redactie,