Ingezonden persbericht


Amersfoortse componisten Keuris en Tollius voor het voetlicht in het Jaarboek Flehite 2011

vanaf 18 november verkrijgbaar

Jaarboek Flehite 2011 in muzikale stemming -
Amersfoortse componisten Keuris en Tollius voor het voetlicht

Elk jaar verschijnt het Jaarboek Flehite: een bundel met gevarieerde artikelen over de geschiedenis van Amersfoort en omstreken. In het Jaarboek Flehite 2011 ligt de nadruk op de twee Amersfoortse componisten Tristan Keuris en Joannes Tollius. Het Jaarboek is vanaf 18 november te verkrijgen bij Museum Flehite en in de betere boekwinkel.

Tristan Keuris (1946-1996) was een toonaangevende musicus wiens werk nog geregeld te horen is, bijvoorbeeld bij Nederlandse speelfilms. In Amersfoort is hij vooral bekend geworden door zijn opera Oh, Johnny Hus of de teleurgang van oud-Amersfoort (1971). De opera was destijds een ferm en succesvol protest tegen de plannen van wethouder Huslage om de binnenstad uit te breken ten gunste van het toenemende autoverkeer. Keuris werd bekend als de componist met de gouden handjes. Dat is ook de titel van de documentaire die Hans Hylkema over hem maakte. Tristan werd geprezen omdat hij 'de melodie in de hedendaagse klassieke muziek heeft teruggebracht.' Anderen vonden zijn muziek juist té melodieus en te toegankelijk. In 1975 kreeg hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn orkestwerk Sinfonia. Henk van Tilburg werpt in zijn artikel voor het Jaarboek voor het eerst licht op Keuris' leven in Amersfoort.

Muziekconservator Simon Groot heeft opnieuw ontdekkingen gedaan over de componist Joannes Tollius (ca. 1550-1628/29). Hij vond Tollius terug in Amersfoortse archieven, maar ook in Italië, waar hij kapelmeester was in verschillende steden. Daarbij ontdekte Groot bijvoorbeeld dat Tollius in 1586 ontslagen is in Assisi, omdat hij in aanvaring was gekomen met een machtige geestelijke van de kathedraal. Ook dit wordt in het Jaarboek 2011 beschreven.

Het jaarboek biedt nog meer. Addy Schuurman schrijft een boeiend verhaal over Amersfoort als centrum van wielersport op velocipede en de gewone 'veiligheidsfiets' aan het einde van de 19e eeuw. Vooral de velocipede was beslist een gevaarlijke hobby. Marc Hameleers heeft de grote polderkaart van Dirk van Groenouw uit 1666 bestudeerd, waardoor de vele herdrukken tot 1824 voortaan kunnen worden gedateerd. André Clazing schrijft over de opgraving van de Papenhofstede, Jos Hilhorst over het landgoed Hilhorst in Leusden en Saskia Schrijer over de begraafplaats Rusthof.

Het Jaarboek is vanaf 18 november voor ¤18,90 te koop bij Museum Flehite en de betere boekhandel.

////// Einde bericht //////

Rabobank Amersfoort en omstreken is hoofdsponsor van Museum Flehite



Ingezonden persbericht