Ingezonden persbericht


UITGELICHT NOVEMBER 2011

Kerdijk Lezing: Positief paternalisme

Vrijdag 18 november 2011
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10,-

Mr. Arnold Kerdijk, prominent politicus uit het einde van de negentiende eeuw, heeft veel bijgedragen aan de totstandkoming van het kiesrecht, het onderwijs en het maatschappelijk werk. Hij speelde een belangrijke rol in de zogenaamde "Sociale Kwestie". In zijn optiek kon de kloof tussen arm en rijk gedicht worden door arbeiders te verheffen.

Hoewel er parallellen bestaan tussen de uitdagingen van onze huidige multiculturele maatschappij en de sociale kwestie van weleer is het maar de vraag of oplossingen uit het verleden bruikbaar zijn in het hier en nu. Moet de verheffingsgedachte uit de negentiende eeuw heruitgevonden worden? Is er behoefte aan een vorm van positief paternalisme?

In de 1e Kerdijk Lezing zal Job Cohen zijn visie geven op het positief paternalisme. Aansluitend een discussie met Dick Kuiper (emeritus hoogleraar sociologie), Roel Steenbeek (voorzitter Raad van Bestuur van Ymere) en Dick Pels (directeur Wetenschappelijk Bureau van Groen Links). Deze avond wordt eveneens de nieuwe biografie over Arnold Kerdijk gepresenteerd in aanwezigheid van auteur Wibo Schepel.

Georganiseerd door Stichting Kerdijk Actueel, De Groene Amsterdammer en Felix Meritis.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl