Ingezonden persbericht


MuziekPodium Zeeland

Vrijdag 18 november, 20.00 uur
Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg Entree: 15 euro / 12 euro
Anna Enquist (voordracht) en Ivo Janssen (piano)
Muzikaal-literair programma,
met werk van Janacek en Schumann en teksten van Enquist In het voorjaar van 2001 begonnen Ivo Janssen en Anna Enquist hun samenwerking met een programma rond de preludes van Chopin en gedichten van Enquist in het Concertgebouw in Amsterdam. In de jaren daarna volgden vele andere programma's, honderden concerten, t.v.-optredens, vier cd's en een luisterboek. Hun tienjarig jubileum wordt gevierd met een nieuw programma en een door Uitgeverij De Arbeiderspers uitgebrachte cd. Het programma bestaat uit 'On an overgrown path', een tiendelige cyclus van de Tjechische componist Leos Janacek, gecombineerd met de veelgeprezen theatermonoloog 'Mendel Bronstein'.
Na de pauze 'Papillons', de twaalfdelige cyclus opus 2 van Robert Schumann, gecombineerd met gedichten uit Enquists laatste twee bundels. Het belooft een prachtig, avondvullend programma te worden met intense, aansprekende pianomuziek en indringende teksten.

Zondag 4 december, 15.30 uur
St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen
Entree: 20 / 15 euro
Nederlands Kamer Koor o.l.v. Paul van Nevel
Muzikale mijlpalen uit de middeleeuwen, o.a. Perotin Bijna precies een jaar geleden gaf deze gouden combinatie een memorabel optreden op dezelfde locatie, het kon niet anders dan dat dit concert een vervolg zou krijgen. Met het Nederlands Kamer Koor heeft men namelijk wel de top van de vocale muziek in Nederland in huis. De wegen van dirigent Paul van Nevel, vooral bekend vanwege zijn pionierswerk met het legendarische Huelgas Ensemble, zijn, zoals bekend, vaak ondoorgrondelijk. Er circuleerden aanvankelijk diverse programma's, maar uiteindelijk koos de dirigent ervoor de diepe middeleeuwen in te duiken, hetgeen meer dan welkom is, omdat deze fraaie muziek zelden tot nooit te beluisteren valt. Onder de titel "De ontdekking van de verwondering", heeft de dirigent een selectie gemaakt van stukken, die elk in een bepaald opzicht toen - maar ook nu nog - opzienbarend waren, bepaalde grenzen doorbraken, ongehoord waren. Opzienbarend bijvoorbeeld door de tekstkeuze of in harmonisch of ritmisch opzicht. Motetten op teksten waarin onverbloemd schijnheilige 'pseudopriesters' aan de kaak worden gesteld, nieuwe compositietechnieken, die alle wetten van de toen bekende harmonieleer met voeten treden, ongehoorde ritmische effecten, hypnotiserende repetitieve melodieën.

Het concert omvat zelfs een werk dat bij uitstek bedoeld was om te verbazen: de 'Laudes Regiae', geschreven voor een zeer belangrijke gebeurtenis, de kroning in Rome van Karel de Grote tot keizer van het Westen in 800, een muziek in de superlatief, waarin voor het eerst de eenstemmigheid verlaten wordt middels parallelle kwart-, kwint- en octaafintervallen.

Met Paul Van Nevel verplaatsen wij ons naar de donkere Middeleeuwen en luisteren met de oren van toen en nu.

Zondag 11 december, 15.30 uur
St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen
Entree: 20 / 15 euro
Quirine Viersen (cello) / Antje Weithaas (viool) / Silke Avenhaus (piano) (NL / Duitsland) Werk van Beethoven, Schubert en Sjostakovitsj
De Nederlandse celliste Quirine Viersen behoort nationaal en internationaal tot de eredivisie, met name van de jonge generatie is zij een van de meest sprekende exponenten. Met haar intense, expressieve en virtuoze spel is zij erin geslaagd bij pers en publiek een blijvende indruk achter te laten. Ze studeerde o.a. bij Dmitri Ferschtman en Heinrich Schiff, won in 1994 de Nederlandse MuziekPrijs en in 2000 de Young Artist Award van de Credit Suisse Groupe, waaraan een concert met de Wiener Philharmoniker o.lv. Zubin Mehta verbonden was. Ze trad onder meer op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het St. Petersburg Philharmonic Orchestra en de Wiener Philharmoniker, onder dirigenten als Haitink, Metzmacher en Gergiev. Quirine Viersen bespeelt een Joseph Guarnerius Filius Andreae-cello uit 1715, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Silke Avenhaus is een veel gevraagde jonge soliste en kamermusicus. Ze studeerde onder andere bij György Sebök, Sándor Végh en Andràs Schiff, gaf concerten in Europa, de Verenigde Staten en Zuidoost Azië en werkte intensief samen met Thomas Zehetmair en Jörg Widmann. Zij is honorair professor aan de Universiteit van München. Met celliste Quirine Viersen vormt zij sinds 1996 een vast duo, met wie zij inmiddels een groot aantal cd's heeft opgenomen. Antje Weithaas behoort tot Duitslands meest vooraanstaande violisten. Ze was soliste bij tal van vooraanstaande orkesten, zoals het WDR-Sinfonieorchester Köln, BBC Symphony, Academy of St. Martin-in-the-Fields en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder dirigenten als Hans Vonk, Frans Brüggen, Ingo Metzmacher en Sir Neville Marriner Bezetting
Quirine Viersen -cello
Silke Avenhaus -piano
Antje Weithaas -viool




Ingezonden persbericht