Ingezonden persbericht


Amsterdam, november 2011

Geografisch portret van Amsterdam à la Jane Jacobs

Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat het wereldberoemde boek over stedenbouw Death and Life of Great American Cities van Jane Jacobs werd gepubliceerd. Ter ere van dit jubileum schreef de Amsterdamse stadsgeograaf Jos Gadet het boek Terug naar de stad. À la Jane Jacobs beschrijft hij de ontwikkeling van verschillende Amsterdamse buurten. Op vrijdag 18 november wordt het boek gepresenteerd in Felix Meritis.

Terug naar de stad. Geografisch portret van Amsterdam Jos Gadet
ISBN 9789461054289 | Paperback | 240 pagina's
¤19,50
uitgave van SUN architecture

Persoonlijke anekdotes en sociologische, economische en stedenbouwkundige analyses wisselen elkaar af. De Amsterdamse wijken of buurten, zoals de Nieuwmarkt, de Kalfjeslaan, de Sloterplas, passeren de revue. Het zijn geen toeristische hotspots, maar plekken waar het alledaagse leven zich afspeelt. Ze zijn exemplarisch voor veel plekken in Nederlandse en buitenlandse steden, van Almere tot Berlijn.

Over de auteur
Jos Gadet is stadsgeograaf en werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam. Zijn grote voorbeeld is Jane Jacobs, stadsactivist en auteur van Death and Life of Great American Cities (1961). Gadet schreef eerder over de opkomst van succesvolle Amsterdamse buurten in de essaybundel De levende stad (SUN, 2009), die verscheen bij de Nederlandse vertaling van Jacobs' boek Dood en leven van grote Amerikaanse steden (SUN, 2009). Jos Gadet promoveerde in 1999 op het proefschrift Publieke ruimte, parochiale plekken en passantenopenbaarheid.

Boekpresentatie
In samenwerking met het Amsterdam Museum wordt Terug naar de stad op vrijdag 18 november om 15.30 uur gepresenteerd in de Shaffy Zaal van Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam. Jeroen Slot, directeur O+S, en Hans Karssenberg, directeur van STIPO, geven hun reactie op het boek.