Ingezonden persbericht


Stichting StudentInzicht

PERSBERICHT

'LED op!' weer in Delft!

DELFT - De wintertijdd is ingegaan, steeds vroeger wordt het donker, en veel mensen hebben hun fietsverlichting nog niet op orde. De dynamo blijkt in de zomer gesneuveld, en de losse lampjes van vorige winter zijn zoek, kapot, of je vergeet ze in je tas te stoppen als je 's ochtends wegfietst van huis. Op de terugweg van werk of college besluit je dan maar even zonder licht te fietsen. In een drukke stad valt het toch wel mee met die zichtbaarheid?

Onverstandig, aldus Peter, één van de oprichters van Stichting StudentInzicht. 'Bijna de helft van de jongeren en studenten in Nederland fietst zonder goede fietsverlichting. Verkeersongevallen zijn doodsoorzaak nummer één onder deze groep. Slechte zichtbaarheid speelt daarin een grote rol, terwijl je tegenwoordig voor weinig geld een goede set fietsverlichting koopt die niet snel kapot gaat en waarmee je veilig thuis komt.'

Daarom heeft de gemeente Delft voor het vierde achtereenvolgende jaar besloten om de teams van StudentInzicht naar de stad te halen voor de 'LED op!'-actie. Zij gaan 's avonds de straat op om bij de Delftse studenten en andere jongeren het belang van goede fietsverlichting onder de aandacht te brengen. Om het hen nog makkelijker te maken, biedt StudentInzicht ter plekke fietsverlichting aan voor een gereduceerd tarief. Ook de politie Haaglanden zal aanwezig zijn en deelnemen aan de actie.

Op vrijdagavond 18 november, van 17:15 tot 17:45, zal wethouder Milène Junius de actie 'LED op!' bezoeken op het Vesteplein in de binnenstad. Voorgaande jaren was dit een groot succes: veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om met de wethouder in gesprek te gaan over het verkeer in Delft. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De actie zelf aldaar zal duren van 17.00 tot 21.00 uur. Verder zullen de teams van StudentInzicht drie avonden lang (16, 17 en 18 november) op twee locaties in Delft staan om fietsverlichting te verkopen: op het kruispunt Mekelweg - Christiaan Huygensweg (menza TU Delft), en op station Delft Centraal van 17.00 tot 19.00 uur. Voor ¤1,50 kopen fietsers bij het teamm van StudentInzicht een enkel fietslampje, een set kost ¤3,-, en biij ieder lampje krijgen de fietsers ook nog een extra setje batterijen mee.

De gemeente Delft subsidieert de Led Op!-actie voor het vierde jaar op rij, omdat zij, evenals Stichting Studentinzicht, de verkeersveiligheid erg belangrijk vindt en hoopt dat in drie avonden tijd zo veel mogelijk fietsers aan goede verlichting worden geholpen.