Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

17 november 2011

Rover in actie voor de intercity Amsterdam ­ Brussel

Vrijdag 18 november voert reizigersvereniging Rover actie in de 'beneluxtrein', de intercity tussen Amsterdam en Brussel. De trein moet volgend jaar gaan verdwijnen waardoor reizigers gedwongen zullen zijn voortaan met de duurdere en reserveringsplichtige HSL te reizen. Bestuursleden van Rover vragen reizigers van de Beneluxtrein vrijdag het behoud van de trein te steunen met een handtekening.

Vanaf medio 2012 moet de populaire intercity tussen Amsterdam en Brussel verdwijnen. Grensoverschrijdende reizigers moeten vanaf dat moment gebruikmaken van de HSL. Dit betekent dat niemand nog tussen Nederland en België op en neer kan rijden zonder vooraf te reserveren. Bovendien zal het reizen fors duurder worden voor de reiziger die niet maanden vooraf reserveert om de voordelige tarieven te scoren.

Reizigersvereniging Rover en de Vlaamse zusterorganisatie TreinTramBus vinden het verdwijnen van de intercity onbegrijpelijk. "Wij leven in één Europa zonder grenzen, Antwerpen is voor veel Nederlanders dichterbij dan Maastricht, toch is het voor een treinreiziger straks onmogelijk een spontaan bezoekje aan ons buurland te brengen", aldus Rover-woordvoerster Sanne van Galen. Rover en TreinTramBus willen dat reizigers zelf de keuze houden tussen de snelle maar duurdere en reserveringsplichtige HSL en een reguliere intercityverbinding.

De organisaties ontvingen via een petitie tegen het verdwijnen van de intercity al bijna 11.000 handtekeningen van bezorgde reizigers. De petitie wordt volgende week dinsdag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie I&M. Vrijdag 18 november zullen Rover-bestuursleden in de intercity tussen Amsterdam en Brussel reizigers benaderen om het handtekeningenaantal nog verder uit te breiden.




Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer