Ingezonden persbericht


Nieuwe tijdelijke aanwinst in Schatkamer

18 november 2011

Boerenhuisje met mansardedak (ca. 1905)

Vanaf vandaag is 'Boerenhuisje met mansardedak' te bezichtigen in de Schatkamer van het Mondriaanhuis Amersfoort. Het schilderij is een vroeg werk van Piet Mondriaan. Het schilderij dat omstreeks 1905 wordt gedateerd is een bruikleen van kunsthandel Simonis en Buunk uit Ede. Het werk is tot 1 februari 2012 in Amersfoort te zien.

Boerenhuisje met mansardedak ontleent zijn titel aan de voorstelling van het schilderij. Het is in het kader van Mondriaans oeuvre een beetje een uitzonderlijk schilderij. Het is niet door Mondriaan zelf gedateerd, maar wordt omstreeks 1905 geplaatst. Het type huis wijkt ook af van het genre boerderijen dat hij destijds schilderde, in de omgeving van het Gein. Vooral het mansardedak: een gebroken dak waarvan de contour geknikt is (om een ruimere en hogere zolder mogelijk te maken), komt in die omgeving niet voor. Het blijft dus voorlopig gissen waar hij dit huisje geschilderd heeft. Wél is aan het doek mooi te zien hoe hij destijds experimenteerde met twee belangrijke kenmerken in een schilderij: de ruimte en het platte vlak. De illusie van diepte gebruikte hij in dit schilderij nog om de toeschouwer het werk in te trekken en diens blik te sturen: over het pad langs het bochtige hek om die vlak voor het huis omhoog te leiden langs die merkwaardig afgeknotte boom. Eenmaal daar aangeland wordt de kijker geconfronteerd met de gevel, die het beeld niet alleen bijna geheel afsluit, maar ook met de beelddrager (het doek), samenvalt. Het zijn noties die Mondriaan later intensief is gaan onderzoeken om een zo zuiver mogelijk beeld te maken door alleen elementaire beeldmiddelen te gebruiken: lijn en kleurvlak.

Schatkamer
In De Schatkamer van het Mondriaanhuis zijn permanent schilderijen te zien van de jonge Piet Mondriaan, uit de tijd waarin hij zijn eerste schreden zette op het pad van zijn loopbaan als onafhankelijk kunstenaar. Naast de nieuwe bruikleen worden daar ook vroege werken tentoongesteld uit de collectie Esser en de collectie Scholten.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
http://www.mondriaanhuis.nl/