Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 18 november 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De hervorming van de regelgevingsagenda is de eerste stap in het sleutelproject 'administratieve vereenvoudiging en kwaliteitsvolle regelgeving' binnen het Meerjarenprogramma Slagkrachtige overheid. Zo moet de regelgevingsagenda een instrument worden voor een betere planning, meer coördinatie en meer transparantie. De Vlaamse Regering keurt daarom de principes van de hervorming van de regelgevingsagenda goed, zoals het toepassingsgebied, de vaste actualisering en de contactpersonen daarvoor. Ze beslist ook de bestaande RIA-databank uit te breiden met alle RIA's (reguleringsimpactanalyses) sinds 2005. Ze beslist ook om regelgeving na een eerste principiële goedkeuring openbaar te maken ook zonder RIA. De regering kan dan per dossier gemotiveerd beslissen om niet te publiceren. Ze gelast elke minister om haar of zijn leidend ambtenaren op te dragen de samenstelling, positionering en werking van de cellen wetskwaliteit binnen zijn of haar bevoegdheden te herbevestigen. De SERV en alle strategische adviesraden worden over deze nota geïnformeerd.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het kaderdecreet bestuurlijk beleid. De wijziging is nodig om de beleidstaakstelling van het departement RWO rond woonbeleid over te hevelen naar het IVA Wonen-Vlaanderen, aangezien het kaderdecreet bestuurlijk beleid voorziet dat beleidsondersteunende taken worden toevertrouwd aan departementen, in plaats van aan agentschappen. Over het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. In deze context legt ze de volgende op 30 september 2011 principieel goedgekeurde besluiten voor advies voor aan de Raad van State: het besluit over de organisatie van de Vlaamse administratie en twee besluiten over de integratie van de beleidsondersteunende opdracht rond wonen in het agentschap Wonen-Vlaanderen en de overdracht van personeelsleden van het departement RWO naar het IVA Wonen-Vlaanderen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (SAR WGG) en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters. Het decreet zal leiden tot een verregaande hervorming van het kinderopvanglandschap. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In het kader van het protocolakkoord over de relatie tussen zorg- en bijstandsverleners van de erkende diensten voor thuishulp en beoefenaars van gezondheidszorgberoepen die werkzaam zijn in de thuiszorg en na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen in haar besluit over de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg. Het gaat om een aantal terminologische aanpassingen en de toevoeging van een aantal bepalingen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het woonzorgdecreet bepaalt dat sinds 1 januari 2010 alle dagverzorgingscentra onderworpen zijn aan erkenning. De centra die zonder erkenning werken krijgen twee jaar de tijd om zich aan de erkenningsregeling te conformeren. Na 1 januari 2012 mag een niet-erkend dagverzorgingscentrum dus niet meer geëxploiteerd worden. Om te vermijden dat dagverzorgingscentra die aan de erkenningsvoorwaarden voldoen en al jaren werken als niet-erkend dagverzorgingscentrum moeten sluiten, wil de Vlaamse Regering een regularisatieregeling uitwerken. Ze wijzigt daarvoor principieel bijlage IX bij het besluit over de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de Vlaamse Sociale Bescherming. Het decreet consolideert de Vlaamse zorgverzekering en maakt werk van twee nieuwe onderdelen van de Vlaamse sociale bescherming: een systeem van maximumfactuur in de thuiszorg en een regeling voor de financiële ondersteuning van kinderen (premie voor het jonge kind). Er komt ook een nieuw intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid, het Agentschap voor Vlaamse sociale bescherming. Het agentschap komt in de plaats van het Vlaams Zorgfonds. Het voorontwerp van decreet gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de facultatieve subsidiëring van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) voor uitgaven met betrekking tot rationeel energiegebruik en groene warmte. Doelstelling is om SHM's aan te zetten tot energievriendelijke renovaties. Het besluit wordt opnieuw voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de heroriëntering van de ondersteuningsstructuren in de sociale economie wil het beleid de taken van het Doorlichtingsteam Sociale Economie insourcen in het Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Het Doorlichtingsteam bestaat nu uit twee erkende externe adviesbureaus in de sociale economie, en zorgt voor adviezen, het toetsen van erkenningscriteria en het aanvragen en signaleren van knelpunten bij invoegbedrijven. Voor andere maatregelen rond sociale economie en tewerkstelling voert het Subsidieagentschap al deze taken uit. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief twee besluiten, over het impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie en over de erkenning en financiering van de invoegbedrijven, waardoor de verwijzingen naar het Doorlichtingsteam worden geschrapt, en het Subsidieagentschap in de plaats wordt gesteld.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering legt principieel de regels vast voor de bijdragen van de sociale woonactoren in de financiering van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Door de gewijzigde verhouding tussen de VMSW en de Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM) en doordat de VMSW ook een dienstverlenende functie heeft ten aanzien van andere sociale woonactoren, was het nodig de beheersvergoeding voor de VMSW te herzien. Zo wordt er een Fonds voor de Financiering van de VMSW opgericht met de vergoedingen van de actoren, waaruit de VMSW jaarlijks een vooraf bepaald bedrag mag halen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de toekenning van een subsidie aan diverse projecten in het kader van de oproep 'Innovatie in de sociale economie 2011'.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van het lokale cultureel-erfgoedbeleid door het sluiten van cultureel-erfgoedconvenants met gemeenten of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor de beleidsperiode 2012-2014 en door het sluiten van een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de beleidsperiode 2012-2016. Ze machtigt de bevoegde minister te onderhandelen met de lokale besturen over de inhoud van de convenants en om de convenants te ondertekenen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de subsidiëring van periodieke cultureel-erfgoedpublicaties voor de beleidsperiode 2012-2016.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Elke vijf jaar wordt tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een nieuwe beheersovereenkomst afgesloten. Omwille van de implementatie van diverse aanbevelingen van het rapport van het Rekenhof over het Letterenbeleid en de lopende gesprekken met verschillende organisaties om te komen tot een geïntegreerd letterenbeleid wordt geopteerd om nu een beheersovereenkomst voor één jaar op te maken en een nieuwe meerjarige beheersovereenkomst af te sluiten vanaf 2012. De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2011 nu goed.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering draagt Koen T'Sijen voor als lid van de raad van bestuur van het Museum voor Hedendaagse Kunsten Antwerpen vzw voor een tweede mandaat van zes jaar.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de hervorming van de belasting op inverkeerstelling van voertuigen (BIV). Bedoeling is om de aankoop van milieuvriendelijke wagens te stimuleren. Daarvoor wordt een bonus-malussysteem ingevoerd voor particuliere wagens, waarbij een korting of toeslag komt op de BIV op basis van de milieukenmerken van de wagen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het Beroepenhuis vzw wil jongeren laten kennismaken met een brede waaier aan beroepen, waarbij vooral technische en praktisch uitvoerende beroepen in de kijker staan. Ze doet dat met een interactieve tentoonstelling voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs, en ondersteuning aan leerkrachten voor voorbereiding en nazorg in de klas. Sinds 2006 ontvangt Het Beroepenhuis daarvoor een subsidie, die schommelde tussen de 50.000 en 100.000 euro. Een kaderovereenkomst biedt de vzw duidelijkheid over de subsidiemiddelen voor verschillende jaren, waardoor ze een werking op lange termijn kan uitbouwen. De Vlaamse Regering keurt daarvoor het ontwerp van kaderovereenkomst met Het Beroepenhuis vzw goed en machtigt de bevoegde minister de kaderovereenkomst en de jaarlijkse subsidiebesluiten in uitvoering ervan te ondertekenen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hechtte begin oktober haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012. Hierover werd onder meer advies ingewonnen bij de Raad van State. Die gaf echter geen advies over de bepalingen over de Vlaamse Instrumenterende Ambtenaren omdat een voldoende band met de begroting 2012 afwezig werd geacht. Daarom wordt het voorontwerp van wijziging van de artikelen 95 en 97 van het Programmadecreet 2010 opnieuw voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de gunning van de opdracht 'DBFM geïntegreerd sportcomplex Autonoom Gemeentebedrijf Heist-op-den-Berg'. De gunning gebeurt onder opschortende voorwaarde van de bevestiging dat het archeologisch onderzoek geen bijkomende verplichtingen met zich meebrengt.