Ingezonden persbericht


Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach
www.houthem.info

De nieuwste uitgave van het tijdschrift van de heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach is verschenen. In de 36ste aflevering van het periodiek, 't Sjtegelke geheten, prijken weer een aantal artikelen en wetenswaardigheden over het prachtige dorp en zijn buurtschappen.

Allereerst is er aandacht ingeruimd voor Gèr de Heus, die onlangs op 87-jarige leeftijd overleed. Hij was de drijvende kracht achter de oprichting van de heemkundevereniging, maar ook achter zoveel andere initiatieven op het gebied van streekgeschiedenis.

Willem Boersma gaat in op het voormalige grottenaquarium Aqua Fauna, gelegen in de Slangenberg bij Geulhem. Het was een initiatief van amateur-bioloog Pie Marquet, die het plan verwezenlijkte in 1954, maar te maken kreeg met tegenslagen in de vorm van concurrentie, sabotage en gebrek aan financiële middelen. In 1958 kwam er al een einde aan het Geulhemse grottenaquarium.

Monda Heshusius beschrijft hoe Houthem veranderde in de periode dat kunstenaar Jacques Vonk er actief was in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Rinus Suijkerbuijk gaat in op de oorsprong van de naam Houthem en de opmerkelijke gelijkenissen met het duitse dorpje Holzheim.

Harry Becker vertelt over de familie Coonen, die zich rond 1932 vestigt in Houthem, waar ze Villa De Adelaar liet bouwen, genoemd naar een sigarenfabriek in Echt.

Jos Bielders beschrijft de teloorgang van een eeuwenoude veldweg, de Goudenroodsweg.

Verder zijn er nog aanvullingen op eerdere artikelen over de familie Croon en over ongelukken bij de Geulhemerberg. Ook wordt aandacht geschonken aan een onderscheiding, die Camille Oostwegel heeft ontvangen.