Ingezonden persbericht


Voetgangers en fietsers rond Drachtsterplein opgelet

Fietsers kunnen vanaf vrijdag 18 november sneller doorrijden op de kruising Aldlânsdyk/ H. Dunantweg. De fietsroute 'de stad uit' bleek extra tijd te kosten omdat de verkeerslichten niet op elkaar afgestemd waren. Om het kruispunt sneller te passeren zijn de stoplichten op de overgangen aan de westkant en de zuidkant gekoppeld. Bovendien is de tijd dat het stoplicht op groen staat verlengd, zodat voetgangers ruimer de tijd hebben om over te steken.

Vanaf woensdag 23 november 2011 worden voetgangers en (brom)fietsers in de noordwesthoek van het Drachtsterplein (het pad vanaf de rotonde bij de Miro langs het Abbingapark richting het MCL) omgeleid. Dit is nodig omdat er kabels en leidingen verlegd worden. Daarna wordt de sterk verouderde riolering vernieuwd. (Brom)fietsverkeer en voetgangers op deze route worden in beide richtingen omgeleid via de Huizumerlaan. De omleidingsroutes zijn met borden aangegeven. Deze omleiding zal naar alle waarschijnlijkheid duren tot medio 2012.

Tijdens aanleg van het nieuwe kruispunt met vier fietstunnels op het Drachtsterplein wordt geprobeerd hinder voor omwonden en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. Daarom is ook onderzocht of een tijdelijke fietsbrug het gemak voor fietsers zou kunnen vergroten. Een fietsbrug blijkt niet mogelijk, gezien de lange aanrijbaan. Het alternatief is een brug waar je met de fiets aan de hand overheen loopt. Zo'n brug is enorm kostbaar en omdat dit het gemak van fietsers niet vergroot, wordt afgezien van een noodfietsbrug. De omleidingsroute is dan namelijk sneller en makkelijker.

De gemeente houdt het fietspad aan de zuidzijde van de Aldlânsdyk (bij het Raaigras) goed in de gaten en verhelpt kuilen en wijkende tegels. Het fietspad is na klachten van buurtbewoners onlangs opnieuw bestraat.