Ingezonden persbericht


PvdA wil overlast bij vrije koopzondagen beperken

De PvdA is voorstander van vrije koopzondagen, maar wil de overlast voor omwonenden van winkels zoveel mogelijk beperken. De PvdA stelt daarom zes maatregelen voor, uiteenlopend van het beperken van de openingstijd tot betere handhaving bij overtredingen.

PvdA-raadslid Artie Ramsodit: "De PvdA is in principe voorstander van de vrije koopzondag. Ondernemers lopen omzet mis als ze niet op zondag open kunnen. Dit komt ook omdat winkels in andere gemeenten in de buurt zoals Amsterdam en Amstelveen Beverwijk Alkmaar en Velsen op zondag open zijn. De openstelling op zondag biedt jongeren met een bijbaantje en herintreders werk. Maar het gaat de PvdA niet alleen om economie en meer werk bij de afweging van belangen. Ook de rust voor omwonenden, de leefbaarheid en veiligheid zijn belangrijk."

De PvdA wil daarom overlast voor omwonenden op de koopzondag beperken door zes concrete maatregelen:


1. Opening op zondag beperken tot 12:00 tot 18:00 i.p.v. 12:00 tot 20:00.


2. Bevoorraden op zondag kan tussen 11:30 en 18:00 ipv van 10:00 tot 19:00.


3. De uitzondering voor bakkers en bloemhandelaren te beperken tot ondernemingen die exclusief dit product verkopen.


4. De dwangsom als bestuurlijke handhavingmaatregel in te voeren als de winkeltijdenwet wordt overtreden.


5. Gelijktijdig met de inwerking treding van de koopzondag ook betaald parkeren voor de zondag invoeren op de volgende plekken: de binnenstad, de Cronje en bij supermarkten in een woonwijk. Vergunninghouders en hun bezoek worden hiervan uitgezonderd. Voor hen is parkeren gratis. Dit kan door gebruik van de (digitale) parkeerschijf voor bezoekers die dan de hele dag gebruikt kan worden i.p.v. 3 uur. Daarnaast een goedkoper parkeertarief voor de parkeergarages in het centrum op de koopzondag invoeren.


6. De evaluatie van de koopzondag voor 1 juni 2013 bespreken met de raad. Vooraf de bespreking van de koopzondag in de gemeenteraad dit jaar de criteria voor de evaluatie o. a. t.a.v. de overlast voor omwonenden te communiceren.

Ramsodit: "Extra maatregelen om overlast op de koopzondag te beperken zijn nodig. De openstelling op zondag van supermarkten is nu 5 uur (van 16:00 tot 21:00) en met het voorstel van het college wordt dit verruimd naar 9 uur (van 12:00 tot 20:00). Dat is bijna een verdubbeling in openingstijden, ook in gebieden waar nu op zondag overlast is voor omwonenden. Ook hebben sommige supermarkten unieke kenmerken. Het argument dat de drukte op zondag beter gespreid wordt gaat dan niet helemaal op. Zo zijn er supermarkten waar je vanuit de winkel met je boodschappenkar direct naar de parkeerplek voor of onder winkel komt. Ook een supermarkt zoals de LIDL heeft specifieke producten en trekt daardoor klanten."



Ingezonden persbericht