Ingezonden persbericht


Orka Morgan heeft toch commerciële waarde van 10 miljoen

Amsterdam, 17 november 2011 ­ Tijdens de rechtszaak op 7 november werd duidelijk dat de motivatie om Morgan naar Tenerife te verhuizen een solide wetenschappelijke basis mist, en gestoeld is op financiële belangen. Het is inmiddels duidelijk waarom het Dolfinarium bereid was
1 miljoen aan kosten uit te geven voor deze orka. Niet alleen waren ze er van verzekerd deze kosten terug te krijgen, zoals tijdens de zitting schoorvoetend werd toegegeven, er zouden ook dolfijnen voor terugkomen, maar ook is dit slechts een schijntje vergeleken bij de 10 miljoen euro die Morgan werkelijk waard is.

De waarde van Morgan is onder andere gebasseerd op quotes uit een eerder verschenen artikel uit Associated Press North County Times uit februari 2010. Daarin staat: "SeaWorld operations are built around Shamu and the orca. So quantitatively they mean literally hundreds of millions of dollars to that company," said Dennis Speigel, president of International Theme Park Services, a consulting firm. "Really, you can't buy them," said Speigel, who put the market value of an individual whale at up to $10 million.

Met nog een paar dagen te gaan in afwachting van de uitspraak van de rechter over orka Morgans toekomst zijn alle ogen van internationale wetenschappers, natuurbeschermers en media op Nederland gericht. Het uitzetten van de orka krijgt steeds meer steun. Zelfs de orka-experts van het Dolfinarium zijn van mening veranderd en hebben schriftelijk laten weten dat Morgan wel degelijk terug kan naar zee. Hiermee is het aantal wetenschappers dat gevangenschap de beste optie acht, gedaald tot drie. Twee van deze wetenschappers zijn zeevogel experts de derde was jarenlang dierenarts bij Sea World. Hiermee is de wetenschappelijke basis onder het standpunt van het Dolfinarium volledig weggeslagen.

De Orka Coalitie heeft goede hoop op een toekomst in vrijheid voor Morgan; de wetenschappers staan klaar, het geld is toegezegd door filantropen, en haar familie wacht in de Noorse wateren op hereniging. Zelfs in de showbizz-wereld vindt Morgans vrijlating steun. Topmodellen Anne-Marie van Dijk, Lonneke Engel en Doutzen Kroes wierpen zich op als Morgan's Angels en zetten zich in voor haar uitzetting.

Maandag 21 november zal de rechter haar uitspraak doen over de toekomst van orka Morgan.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV ­ Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.