Ingezonden persbericht


Hilversum, 18-11-201

NIBUD VERWACHT 1 MILJOEN MENSEN IN SOCIAAL ISOLEMENT

De stapeling van bezuinigingen met ingang van 1 januari 2012 zal leiden tot een sterke groei van het aantal mensen dat vervreemd raakt van de samenleving. Dit zegt NIBUD-directeur Wilmink vanmiddag in het Radio 1 programma 'Vrijdagmiddag Live'. Op dit moment leven volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau 700.000 mensen in sociaal isolement.

Het NIBUD verwacht een sterke stijging tot 1 miljoen, omdat veel minima huishoudens vanaf 2012 te maken krijgen met een reeks van nieuwe bezuinigingen en kortingen. Sociaal isolement komt er op neer dat mensen niet meer mee kunnen doen in de maatschappij.

NIBUD-directeur Wilmink wees ook nog op een explosieve stijging van het aantal adviezen over schuldvermindering. Zij meldde dat de speciale website www.zelfjeschuldenregelen.nl nu elke dag 400 keer wordt geraadpleegd. Dit komt neer op 150.000 adviezen per jaar. Een verdubbeling ten opzichte van 2009. Deze site heeft als doel mensen op weg te helpen zelf hun schulden op te lossen aan de hand van een 5-stappenplan.