Waterschap Groot Salland
Gemeente Raalte

Schadelijke stoffen riolering Raalte

Gemeente en waterschap werken aan het probleem met schadelijke stoffen in de riolering van Raalte.

Op deze plaats vindt u meer informatie over de problemen en wat er aan gedaan wordt.

Te downloaden:

Persbijeenkomst 20.00 uur 19-11-2011

Tijdens de persconferentie hebben burgemeester Piet Zoon en dijkgraaf Herman Dijk (Waterschap Groot Salland) uitleg gegeven over de situatie.
De rioolwaterzuivering heeft sinds twee weken problemen met het rioolwater in Raalte. Toen dat begin deze week opnieuw het geval was heeft het waterschap contact opgenomen met de burgemeester en is men begonnen met metingen. Uit de metingen is gebleken waar de schadelijke stof in het riool terecht is gekomen.
Gemeente en waterschap hebben een aantal maatregelen genomen.
Het deel van het riool waar de schadelijke stof binnen kwam is afgesloten zodat de rioolwaterzuivering niet opnieuw in de problemen kwam.
Daardoor kon het water uit de kern Raalte niet meer afgevoerd worden. Om te voorkomen dat er rioolwater in het oppervlaktewater geloosd moest worden, is aan het eind van de middag water uit het riool van De Zegge door een tankauto afgevoerd naar een buffer van het waterschap in Kampen.
Nadat de uitslag van het rioolwater in de kern Raalte bekend was, is besloten dat het veilig genoeg was om het rioolwater van Raalte-kern naar de rioolwaterzuivering afgevoerd kon worden. Alleen het deel waarin de schadelijke stof is aangetroffen blijft afgesloten. Dit rioolwater (ongeveer 250 kuub) wordt ook naar Kampen vervoerd. Zodra dat stuk leeg is, wordt dit deel van het riool ook weer op de rioolwaterzuivering aangesloten. We verwachten dit in de loop van zondagmiddag weer mogelijk is. Vanaf dat moment is het rioolsysteem weer normaal in werking. Bedrijven en huishoudens hebben geen hinder van deze situatie ondervonden.
De schadelijke stof is niet precies bekend, maar duidelijk is dat het om insecticiden gaat.
Er is geen overstort noodzakelijk geweest.
Er is geen gevaar voor de gezondheid.


Vragen en antwoorden lozing riolering Raalte (19 november, 21.45 uur)

Wat is er aan de hand?

Door een lozing van een bedrijf in Raalte, is een toxische stof terechtgekomen in het riool. Die stof is schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Raalte. Daardoor werkt de zuivering in Raalte niet goed. Om te zorgen dat de toxische stof niet in de zuivering komt, is het rioolgemaal Linderteseweg stopgezet. Daardoor is de riolering vanaf dat gemaal naar de rioolwaterzuivering in Raalte afgesloten.

Wat is die toxische stof?

We hebben verschillende monsters genomen in het riool en geanalyseerd. Om welke stof het precies gaat, weten we nu nog niet.

Is de stof schadelijk voor de volksgezondheid?

We hebben verschillende metingen gedaan in de afvalwaterstroom. Daaruit is gebleken dat er geen stoffen in het afvalwater zitten die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Wie is de schuldige?

De regiopolitie IJsselland, de gemeente Raalte en het Waterschap Groot Salland hebben het bedrijf bezocht en aangesproken op de lozing.

Welke maatregelen zijn getroffen?

Het gemaal Linderteseweg is stopgezet. Hierdoor komt een groot deel van het afvalwater in Raalte niet terecht op de zuivering, maar blijft het in het riool. Het afvalwater in het riool is onderzocht. Nadat de uitslag van het rioolwater in de kern Raalte bekend was, is besloten dat het veilig genoeg was om het rioolwater van Raalte-kern naar de rioolwaterzuivering afgevoerd kon worden. Alleen het deel waarin de schadelijke stof is aangetroffen blijft afgesloten. Dit rioolwater (ongeveer 250 kuub) wordt ook naar Kampen vervoerd. Zodra dat stuk leeg is, wordt dit deel van het riool ook weer op de rioolwaterzuivering aangesloten.

Wat gebeurt er de komende uren?

Vannacht wordt er zo'n 250 kuub rioolwater uit de verontreinigde streng van het riool gepompt. Dit water wordt door tankauto's afgevoerd naar een buffer van het waterschap in Kampen.

Hoe ernstig is de situatie?

De situatie is inmiddels van een GRIP-2 afgeschaald naar GRIP-0. De situatie is onder controle.

Tot hoelang duurt deze situatie?

We verwachten dat vanaf zondagmiddag het rioolsysteem weer normaal in werking is. Bedrijven en huishoudens hebben geen hinder van deze situatie ondervonden.