KRO

LIJN 32: nieuwe spannende Nederlandse dramaserie KRO en NCRV met sterrencast

Uitzenddatum: 20/11/2011

Vanaf zondag 20 november op Nederland 2: LIJN 32, een spannende achtdelige dramaserie van KRO en NCRV. De serie begint met tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers die op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus stappen, met noodlottige gevolgen. Na die fatale busrit gaat LIJN 32 terug in de tijd en volgen we de levens van de tien passagiers. De serie speelt zich af in het Nederland van nu waarin de onderlinge verbanden minder vanzelfsprekend lijken te zijn en mensen zich onveilig voelen.

Buslijn 32 op een doordeweekse ochtend in Amsterdam. Verschillende mensen stappen in, ieder met een eigen bestemming. In de rechtszaal moet op dat moment een belangrijke rechtse politicus in een zaak van een Antilliaanse vrouw getuigen.
Vlak voor het gerechtsgebouw verongelukt de bus met alle passagiers aan boord. Op het moment dat hij in een vonkenregen het asfalt raakt zijn we in de rechtszaal waar, door de enorme explosie de gehele glazen pui naar binnen komt. De politicus overleeft het en buiten staat de bus in lichterlaaie. We gaan zesweken terug in de tijd en we volgen in acht afleveringen alle passagiers en betrokkenen totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen.

Sterrencast
In LIJN 32 speelt een topcast mee. Zo zijn er hoofdrollen voor o.a. Waldemar Torenstra, Marcel Musters, Peter Blok, Charlie Chan Dagelet, Leona Philippo, Tobias Nierop, Reinout Bussemaker, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Porgy Franssen.
De jonge talenten Aziz Akazim en Anouar Ennali spelen cruciale rollen als de twee Marokkaanse scholieren. Verder spelen mee Gijs Scholten van Aschat, Sigrid ten Napel, Anneke Blok, Jeroen Willems, Elsie de Brauw, Maartje Remmers, Sabri Saad el Hamus, Teun Kuilboer, Jeroen Spitzenberger, Eva Duijvestein, Hans Kesting en vele anderen.

De regie is in handen van Maarten Treurniet (De Heineken Ontvoering, Zwarte Sneeuw, De Passievrucht). Het scenario is geschreven door Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan en Maarten Lebens. LIJN 32 is een productie van IDTV Film en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

LIJN 32: vanaf zondag 20 november 8 weken bij KRO en NCRV op Nederland 2

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/yfDY7Ga_QhM


---
==

Het verhaal nader toegelicht in zeven verhaallijnen Lijn 32 is opgebouwd rond een zevental verhaallijnen, waarvan de verschillende personages samen een netwerk van onderlinge relaties vormen.

Pauline en Dennis
Studente Pauline (Charlie Chan Dagelet) is bloedmooi en levenslustig. Studeert met de vanzelfsprekendheid die bij haar milieu hoort. Ze valt als een blok voor de warme, geestige losbol Dennis (Tobias Nierop). Die leeft, net als zijn moeder Anneke (Anneke Blok) die kanker heeft, bij de dag en neemt het leven zoals het komt. Wanneer ze onverwacht zwanger blijkt, wordt ze gedwongen te kiezen. Een worsteling die ze niet met Dennis kan delen, maar wel met David (Jeroen Willems), die ze door een bizarre speling van het lot heeft leren kennen.

Omar, Nadir en Tamara
Nadir (Aziz Akazim) is een levenslustige middelbare scholier (VMBO) van Marokkaanse afkomst. Zoon van liberale ouders, model geïntegreerd, maar dat neemt niet weg dat hij de blikken van Nederlanders op zich gericht voelt. Blikken die hem vertellen dat hij, hoe hij ook zijn best doet, nooit ´een van ons´ zal worden. Voor de verjaardag van zijn beste vriend Omar (Anouar Ennali), een volledig geïntegreerde Marokkaanse VWO leerling, maakt hij een `zelfmoordvideo' met een overtuigende nepmitrailleur en hij weet Omar over te halen een nepbom van klei in het stadhuis te plaatsen om de boel eens flink wakker te schudden. De invloed van de uit Marokko overgekomen oom Mohammed (Mahjoub Benmoussa) maakt het er niet beter op. Uiteindelijk hebben ze de hulp van Tamara (Sigrid ten Napel), het vriendinnetje van Omar, en haar vader Martin (Gijs Scholten van Asschat) nodig om de zaken recht te zetten.

George en Hein
George (Marcel Musters) heeft een tabakswinkel in een cultureel gemengde buurt en doet daarnaast veel aan liefdadigheid. Z'n visie op de heersende maatschappelijke verhoudingen wordt gevoed vanuit de praktijk. Hij staat midden in het, deels allochtone, leven en heeft een nuchtere kijk op de zaak. Als George vanuit zijn sigarenzaak de overbuurjongen Nadir in verband brengt met de aanslag op het stadhuis, meldt hij dit aan zijn oude vriend Hein (Waldemar Torenstra). Hein werkt bij het RID en is belast met het onderzoek naar terroristische activiteiten in Nederland. Hij is lichtelijk gedesillusioneerd door het mislopen van een promotie en door z'n recente scheiding.

Klaas en Alina
Klaas (Peter Blok) is anchorman van de dagelijkse talkshow `Kroon op de Avond', maar twijfelt aan zijn motivatie nu het programma steeds meer entertainment wordt en steeds minder een venster op onze maatschappij. Hij wil meer kiezen voor zijn privéleven en zijn plaats in de wereld minder zichtbaar maken. Zijn vrouw Alina (Elsie de Brauw) daarentegen verschuilt zich achter haar kunstenaarschap om maar juist geen contact te hoeven hebben met Klaas op wie ze eigenlijk is uitgekeken.

De Zwart
Thomas de Zwart (Reinout Bussemaker) is met zijn anti vreemdelingen praatjes de snelst stijgende ster aan het politieke firmament. Hij gelooft met hart en ziel in zijn missie en wil Nederland behouden voor de Nederlanders en bereikt dit met een lichtvoetige benadering, humor en een vriendelijke uitstraling. Hij offert daarbij wel zijn eigen persoonlijke geluk en dat van zijn vriendin Saskia (Maartje Remmers) op en moet daar een hoge prijs voor betalen.

Stanley en Zaïda
De Antilliaanse Stanley (Steve Hooi) is met zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel niet voor niets bij een beveiligingsbedrijf gaan werken. Hij treedt de wereld vooral met wantrouwen tegemoet en dat levert problemen op met zijn vrouw Zaïda (Leona Philippo) en broer Melvin (Orlando do Brito). Zaïda is een exotische knappe vrouw van Antilliaanse afkomst. Verdient een goede boterham als veelgevraagd grimeur. Integer, met een groot ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Maakt door haar werk kennis met Thomas de Zwart, wiens ideeën ze abject vindt.

De heer en mevrouw Teunissen
Meneer Teunissen (Eric van der Donk ) heeft als nierpatiënt dialyse nodig en mevrouw Teunissen (Annemarie Prins) is tamelijk verward. Zij kan de zorg voor zichzelf en het huishouden amper aan. Dan blijkt er ook thuisdialyse mogelijk te zijn en zo komt Marcia (Maureen Tauwnaar) in hun leven. Maar ook haar maken ze geen deelgenoot van de ernst van hun problemen. In haar onzekerheid klamp mevrouw Teunissen zich vast aan zwerver François (Porgy Franssen).

Programma

LIJN 32

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: