Gemeente Leeuwarderadeel


Frans Douwe Slot verzorgt pianoconcert in De Skalm

27-10-2011 12:22

De Kutuerried Ljouwerteradiel is bijzonder blij dat het gelukt is om de beroemde Stienser pianist Frans Douwe Slot weer een concert in Stiens te laten verzorgen.

Komt u massaal naar Cultureel Centrum De Skalm op zondag 20 november aanstaande. Aanvang concert: 15.00 uur. Op het programma staat werk van Bach en Beethoven, maar ook van Schubert en Moessorgski.

De beroemde Stienser pianist, dat mag gezegd worden. Wie wat meer wil weten en op Google de naam Frans Douwe Slot in tikt, ontdekt dat er ongeveer 260.000 resultaten worden vermeld!

Frans Douwe Slot is geboren op 13 mei 1983 te Stiens. Van jongs af aan is de liefde voor de piano bij hem al aanwezig. Als klein jongetje zat hij vaak achter de piano.

Toen hij zes jaar was, kreeg hij zijn eerste lessen van Henk Oosterhuis. Hij vervolgde zijn studie bij Rein Ferwerda in Drachten. Daarna werd hij met succes toegelaten tot het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen. Hij studeerde daar - in de vooropleiding - bij de de gerenommeerde pianiste Klára Würtz . Zij gaf hem ook de eerste twee jaar van zijn conservatoriumstudie les. Hij sloot zijn Bachelor in Groningen cum laude af onder leiding van Tamara Poddubnaya en Nata Tsvereli.

In 2008 heeft Frans Douwe Slot ook zijn ' Master of Music' aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht cum laude afgesloten. Hij volgde tijdens zijn Master of Music opnieuw zijn lessen bij pianiste Klára Würtz. In 2009 heeft hij zijn laatste ervaringen opgedaan aan de Liszt Ferenc Academy of Music in Boedapest. Frans Douwe heeft daar gestudeerd bij prof. Szokolay Balázs

Vanaf 2002 heeft Frans Douwe met succes meegedaan aan nationale - en internationale concoursen. Hij won meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours, waaronder een eerste prijs tijdens de regionale finales. In Bulgarije mocht hij in 2002 een eerste prijs in ontvangst nemen tijdens een internationaal concours, Hopes, Talents, Masters. Ook won hij in Bulgarije de tweede prijs op het Schubert concours. Samen met cellist Sietse-Jan Weijenberg won hij in St Petersburg een derde prijs op het Maria Yudina Festival.

Frans Douwe Slot soleerde ook al met de pianoconcerten van Schumann (eindexamen orkest) en Grieg (Fries Jeugd Orkest). Beide keren onderleiding
van Theo Brouwe in de Harmonie in Leeuwarden.

Frans Douwe Slot treedt zowel in Nederland als in het buitenland op. Hij gaf onder andere concerten in Duitsland, Rusland, Hongarije, Bulgarije en Guatemala.

---