Bonnefanten Museum Maastricht

Open Dag 2011
Showtime!

Zondag 20 november, 11 - 17 uur
Museum gratis toegankelijk

Dit jaar staat de Open Dag met de prikkelende titel Showtime! in het teken van een intense samenwerking met buitenlandse studenten. De universiteitsstad Maastricht heeft meer dan 6000 internationale studenten, ongeveer de helft van het totaal. Het Bonnefanten biedt de studenten een podium om te laten zien hoe zij Maastricht en het museum ervaren. Het programma, dat wordt uitgevoerd door meer dan 100 enthousiaste deelnemers, zal bestaan uit performances, rondleidingen, workshops, een poetry lounge en zelfs een infomarkt.

Showtime!

De deelnemers hebben inspiratie gezocht bij de kunst in het museum, in de tentoonstelling Extended Drawing en bij de collectieopstelling oude en hedendaagse kunst Augenspiel. Studenten van het Conservatorium Maastricht hebben zich laten inspireren door de werken in Extended Drawing: er wordt een compositie uitgevoerd van Jesse Passenier over het werk van Sol leWitt Wall drawing #1183. Componist Maximilian Wallrath zal a capella composities ten gehore laten brengen bij de werken van Robert Mangold. De toneelgroep Alles is Drama heeft een speciale voorstelling gemaakt, A forbidden love in a play of lines, voor bij het werk van Sol LeWitt. Thijs Leuven zal saxofoon met elektronica combineren en Gilles Noesen zal een schaduwvoorstelling maken met een jazz- en strijkkwartet.

Uiteraard gaan ook de rondleidingen in op de tentoonstellingen en collectieopstellingen. Books4Life houdt een aantal literaire rondleidingen die bruggen slaan tussen een selectie kunstwerken en de letterenwereld. Concordantia beschrijft enkele kunstbewegingen in Augenspiel vanuit de invalshoek van Europa in wording. Kitjia Vasiljeva stelt een diepgaande vergelijking tussen het werk van de Amerikaanse kunstenaars Richard Serra en Sol LeWitt voor. Patrizia Koening zal persoonlijke verhalen vertellen over schilderijen van onder andere Peter Doig en René Daniëls. Daarnaast geven directeur Alexander van Grevenstein en cultuurfilosoof Guido Goossens hun mening over Extended Drawing.

Workshops, poetry lounge en fotowedstrijden: doe mee!

Als bezoeker van de Open Dag wordt u uitgenodigd om zelf een actieve rol te spelen. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan een van de inspirerende workshops die door de studenten op poten gezet worden in Studio Rossi: in Cadavre Exquis tekent u onder de invloed van afwisselende muziek. Na afloop zal het verrassende totaal getoond worden. Tijdens een inloopworkshop bij de tekeningen van Bruce Nauman wordt u uitgedaagd om een persoonlijke impressie toe te voegen aan een (digitale) wall drawing. En dan is er een hele middag poëzie, de Poetry Lounge in samenwerking met Mix & Mingle. In Tower of Babylon bent u een van de meerdere interactieve dichters die bijdraagt aan het scheppen van een gezamenlijke oeuvre. Tot de optredens behoort een groepsshow door de studentendichtersclub Speyksessies uit Rotterdam. Tussendoor zijn er workshops waarbij buitenlandse studenten en bezoekers begeleid worden om hun ervaring in poëzie te verwerken.

Wordt u de gelukkige winnaar van een iPad?

Uw visueel talent kunt u ook demonstreren door mee te doen aan een bijzondere wedstrijd die tijdens de Open Dag gelanceerd wordt. Er wordt namelijk een Just add art! fotowedstrijd georganiseerd met de app van het Bonnefanten. Kent u Just add art! nog niet? Dit is de speelse app van het museum waarmee u foto's kunt opleuken met details van werken uit de Bonnefanten collectie. De mooiste, gekste, grappigste foto van de Open Dag zal kans maken op een zeer mooie prijs: een iPad! Tijdens de Open dag wordt een tentoonstelling voor een dag gehouden onder de titel Vernissage, Experience Maastricht My Way. De expositie toont foto's en schetsen waarin studenten hun leven in deze stad tonen. Aan het einde van de Open Dag wordt er door een professionele jury de winnaar bekend gemaakt. Ook deze gelukkige kunstenaar krijgt een iPad uitgereikt door wethouder Jacques Costongs.

De Open Dag is een initiatief van de Gemeente Maastricht uit 2005 met als doel de bekendheid van de stadgenoten met het museum te vergroten. Tot nu toe hebben ruim 12.500 personen, Maastrichtenaren en anderen, de activiteit bezocht. Bij vorige edities waren onder andere het Bonnefanten College, het Centrum voor de Kunsten Kumulus en de Toneelacademie de inhoudelijke partner.

Met dank aan alle deelnemers van de 2011 editie: Alles is drama, Books4Life, Concordantia, Conservatorium Maastricht, ESN, Mix and Mingle, Orakel, Stukafest, Universiteit Maastricht, University College.

Het volledige programma volgt nog op onze website. Word fan van de Open Dag op Facebook.

Praktisch

De Open Dag is voor iedereen gratis toegankelijk. Deelname aan alle activiteiten, rondleidingen en workshops op die dag is van zelfsprekend ook gratis. Op de begane grond van het museum, op de gang, wordt er een infomarkt georganiseerd waarin alle deelnemende organisaties zich aan het publiek zullen presenteren.

Uiteraard zullen tijdens de Open Dag vele talen worden gesproken; bij de meeste activiteiten is Engels of Nederlands de voertaal.

Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
Maastricht
T 043 32 90 190
info@bonnefanten.nl
www.bonnefanten.nl

open di t/m zo 11.00 - 17.00 uur