Bonnefanten Museum Maastricht

Open Dag 2011
Showtime!

Zondag 20 november, 11 - 17 uur
Museum gratis toegankelijk

Dit jaar staat de Open Dag met de prikkelende titel Showtime! in het teken van een intense samenwerking met buitenlandse studenten van Maastricht en omstreken. In het programma, dat wordt uitgevoerd door meer dan 100 enthousiaste deelnemers, zitten afwisselende activiteiten: optredens en performances, speciale rondleidingen door de lopende tentoonstellingen, workshops, een Poetry Lounge met voordrachten en zelfs een infomarkt van de deelnemende verenigingen: Alles is drama, Books4Life, Concordantia, Conservatorium Maastricht, ESN, Mix and Mingle, Orakel, Stukafest, Universiteit Maastricht, University College.

Een greep uit het programma: Showtime!

Performances en optredens

Onder de muzikanten zijn Gilles Noesen en Jesse Passenier opvallende verschijningen, die al een geheel eigen kijk hebben op het componeren van muziek waarbij de gevestigde kaders worden doorbroken. Beiden schreven speciaal voor de Open Dag een compositie gebaseerd op de tentoonstelling Extended Drawing. In hun gecomponeerde muziekstukken combineren zij een strijkkwartet met een jazzensemble tot een verrassend geheel.
Studententoneelgroep Alles is Drama heeft speciaal voor de Open Dag een nieuw stuk geënsceneerd dat geïnspireerd is op twee werken van Sol LeWitt die in het Bonnefanten te zien zijn. Het toneelstuk A forbidden Love in a Play of Lines speelt twee keer (om 11:45 en 15:15 uur) en duurt telkens een half uur.

Poetry Lounge met Ann Cotten en Speyksessies

Er worden ook veel mooie woorden gesproken tijdens de Open Dag. Een hele museumzaal op de eerste verdieping zal worden omgebouwd tot een heuse Poetry Lounge waar u kunt genieten van jonge dichters uit binnen- en buitenland. Helemaal vanuit Wenen komt speciaal voor onze Open Dag de rijzende ster binnen de Duitse poëzie, Ann Cotten, voorlezen uit eigen werk. Bovendien geeft zij ook een kleine workshop aan jonge Maastrichtse studentendichters en helpt hen hun voordrachttechniek te verbeteren.

De Rotterdamse studentendichtclub Speyksessies zal ook aanwezig zijn tijdens de Open Dag om het huidige beste jonge talent in de Nederlandse dichtwereld te tonen. Met o.a. winnares van de Poetry Slam 2009, Ellen Deckwitz, de Rotterdamse stadsdichter Jeroen Naaktgeboren en nog vele anderen.

Fotowedstrijden en workshops

Niet alleen kunnen bezoekers veel zien en beluisteren tijdens de Open Dag, ook kunnen ze zelf creatief en kunstzinnig aan de slag. Zo zijn er twee openbare workshops waarin bezoekers hun gemoedstoestand kunnen uitdrukken door middel van lijn, kleur en technische snufjes. De workshops Hands on Expression en Mark your mood zijn respectievelijk een digitale muurkrant en een variant op het Cadavre Exquis, een blindemans tekensessie.
Just add art! wedstrijd van 1 dag. De Bonnefanten app Just add art! werd in augustus dit jaar gelanceerd. Met de app kunnen details uit werken van de collectie gebruikt worden, en foto's daarmee opgeleukt worden. De app is gratis te downloaden op iTunes in de App Store. Speciaal voor de Open Dag kunnen alle inzendingen van foto's gemaakt met Just add art! deze dag kans maken op een iPad!

Inzendingen dienen tussen 11:00 en 15:30 uur met naamsvermelding te zijn verzonden naar: bonnefantenmuseum@gmail.com Alle deelnemers die inzendingen insturen worden hartelijk uitgenodigd om 16:30 uur bij de centrale trap. Om 16:45 zal wethouder en locoburgemeester Jacques Costongs de prijswinnaar bekend maken tijdens de Award Ceremony.

Ook zal om 16:45uur de winnaar bekend gemaakt van de studentenwedstrijd Vernissage met het thema 'Experience Maastricht My Way', die in oktober en november werd gehouden. De eendagsexpositie van de inzendingen is de hele dag te bezichtigen op de tweede verdieping van het museum. Ook de bezoekers kunnen hun beste keus aangeven. De winnaar van deze Vernissage krijgt ook een iPad.

Het volledige programma is op onze website terug te vinden en als pdf te downloaden. Word fan van de Open Dag op Facebook !


*

De Open Dag is een initiatief van de Gemeente Maastricht uit 2005 met als doel de bekendheid van de stadgenoten met het museum te vergroten. Tot nu toe hebben ruim 12.500 personen, Maastrichtenaren en anderen, de activiteit bezocht. Bij vorige edities waren onder andere het Bonnefanten College, het Centrum voor de Kunsten Kumulus en de Toneelacademie de inhoudelijke partner.

Met dank aan alle deelnemers van de 2011 editie: Alles is drama, Books4Life, Concordantia, Conservatorium Maastricht, ESN, Mix and Mingle, Orakel, Stukafest, Universiteit Maastricht, University College.

Praktisch

De Open Dag is voor iedereen gratis toegankelijk. Deelname aan alle activiteiten, rondleidingen en workshops op die dag is van zelfsprekend ook gratis. Voor de rondleidingen is vooraf reserveren niet mogelijk. Alle rondleidingen starten bij het Meeting Point op de eerste verdieping. Op de begane grond van het museum, op de gang, wordt er een infomarkt georganiseerd waarin alle deelnemende organisaties zich aan het publiek zullen presenteren. Uiteraard zullen tijdens de Open Dag vele talen worden gesproken; bij de meeste activiteiten is Engels of Nederlands de voertaal.
Bij drukte kunnen sommige activiteiten vol zijn.

Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
Maastricht
T 043 32 90 190
info@bonnefanten.nl
www.bonnefanten.nl

open di t/m zo 11.00 - 17.00 uur

Download het persbericht hier als pdf.

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!

Ann Cotten
Foto Ernst van Loon Foto Ernst van Loon Foto Ernst van Loon Foto Ernst van Loon