Manifestatie tijdens 24-uursactie openbaar vervoer

Persbericht van ABVAKABO FNV

Wat: Manifestatie medewerkers stadsvervoersbedrijven GVB, RET en HTM Waar: Voor de ingang van het Centraal Station, Amsterdam Wanneer: Zondag 20 november, 12.00 uur tot 13.30 uur

Abvakabo FNV organiseert zondag 20 november een manifestatie voor de ingang van het Centraal Station in Amsterdam. De manifestatie vindt plaats tijdens een staking waarbij de bussen, trams en metro's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gedurende 24 uur niet rijden.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven worden in hun acties gesteund door verschillende belangenbehartigers zoals ouderen- en studentenorganisaties, maar ook de milieubeweging. Tijdens de manifestatie in Amsterdam op 20 november is Milieudefensie aanwezig om op spectaculaire wijze de gevolgen van de kabinetsplannen in beeld te brengen. Daarnaast steken verschillende Kamerleden als Jacques Monasch (PvdA), Bruno Braakhuis (GroenLinks) en Farshad Bashir (SP) de actievoerders een hart onder de riem.

Eerder deze maand werden nieuwe stakingen van de stadsvervoersbedrijven nog opgeschort, omdat verkeersminister Schultz met de bonden en hun leden in gesprek wilde. Vorige week werd bekend dat deze gesprekken niets hebben opgeleverd. Eric Vermeulen, bestuurder Abvakabo FNV: 'De minister heeft altijd geroepen dat aanbesteding een middel is om goedkoper openbaar vervoer te realiseren. Nu blijkt dat aanbesteden niet de beoogde 120 miljoen euro aanbestedings- of efficiencywinst oplevert, moet het restant wat Schultz betreft komen door te snijden in het lijnennet (68 miljoen) en door tariefsverhoging (32 miljoen). Wij vinden dat het beter kan. In ruil voor een half jaar uitstel van de aanbestedingen, waren we bereid om een goed plan uit te werken waarmee we de werkgelegenheid en kwaliteit van het OV in de drie steden zoveel mogelijk in stand kunnen houden.'

Nu minister Schultz de uitgestoken hand van de bonden heeft geweigerd, zien de medewerkers van de stadsvervoersbedrijven zich genoodzaakt om opnieuw actie te voeren. De aanbestedingen, in combinatie met de aangekondigde bezuinigingen, hebben dramatische gevolgen voor het stadsvervoer. Ongeveer 3000van de 7500 banen bij het GVB, de RET en de HTM dreigen te verdwijnen en zeker 40 procent van de bus-, tram- en metrolijnen overleven de kaalslag niet.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en maakt zich sterk voor behoud van een toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige publieke dienstverlening: geen gedwongen ontslagen of bezuinigingen zonder vermindering van taken en wél een marktconforme loonontwikkeling. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.




Razende Robot Reporter