Ingezonden persbericht


Persbericht

Concert Kamerkoor Delft Blue: Hollandse stemm(ing)en

Op zondagmiddag 20 november 2011 vindt het najaarsconcert plaats van Kamerkoor Delft Blue. Op het programma koormuziek van Nederlandse bodem, vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot en met heden. Wereldlijke muziek getoonzet door Nederlandse componisten als Diepenbrock, Badings, Strategier en Hendrik Andriessen, maar ook een première: het koorwerk 'Les saisons de la vie' van de hand van Anne E. de Bruijn, dirigent van Delft Blue. M.m.v. Riëtte Beumer, dwarsfluit. De muzikale leiding is in handen van Anne E. de Bruijn.

Datum: zondag 20 november, aanvang 15.00 uur
Plaats: Waalse Kerk, Oude Delft 181, 2611 HC Delft (ingang naast Prinsenhof) Toegang: E. 14,50 / E. 13,- CJP, Delftpas, ooievaarspas, 65+ / kinderen tot 14 jaar E. 5,- M.m.v.: Riëtte Beumer, dwarsfluit
Kaartverkoop: aan de kerk of vooraanmelding via www.kamerkoordelftblue.nl Info: www.kamerkoordelftblue.nl

Over het programma:

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan heeft Delft Blue aan zijn vaste dirigent Anne de Bruijn een compositieopdracht voor een koorwerk gegeven. Dit koorwerk getiteld 'Les saisons de la vie', is een bundeling korte muzikale schetsen met als thema de seizoenen van het leven. Deze compositie zal tijdens het concert zijn première beleven. Rond dit thema heeft Delft Blue werken van Nederlandse componisten gekozen vanaf het midden van de tweede helft van de 19e eeuw tot heden. Een handvol Nederlandse componisten, zoals Sweelinck en Hendrik Andriessen behoren tot de breder bekende canon van de Nederlandse muziekgeschiedenis, maar de meesten kennen we - onterecht - alleen van de straatnaambordjes in de componistenbuurten in de wat grotere steden; alle reden om die bordjes eens tot klinken te brengen! Van Johannes Verhulst klinkt het hoogromantische `De nevel dekt onsŽ, van Alphons Diepenbrock het weemoedigeŽChanson dŽAutomne'. Verder zullen koorwerken van Herman Strategier ('De waterlelie'), Hendrik Andriessen ('Sonnet' en 'Als 't licht wordt'), van Henk Badings ('Canamus, amici, canamus' en 'Somertijt', voor vrouwenkoor) uitgevoerd worden, alsmede 'Melopée' van Johanna Bordewijk-Roepman. Opvallende overeenkomst in veel van de werken is het hoog poëtisch niveau van de gebruikte teksten, van bekende dichters als Paul Verlaine, Pierre de Ronsard, Frederik van Eeden en Paul van Ostaijen. Op het programma staat nog een première, nu van de hand van een van de koorleden van Delft Blue: een korte compositie voor koor à capella op een liefdesgedicht van Marie Vasalis. Riëtte Beumer, fluitiste, studeerde aan het Twents Conservatorium. Zij verzorgt kamermuziekconcerten in diverse formaties en werkt regelmatig samen met de Delftse organist Christo Lelie.

Kamerkoor Delft Blue werd in 1991 opgericht en bestaat uit 25 enthousiaste zangers. Sinds 2003 staat het onder leiding van de in Friesland woonachtige Anne E. de Bruijn. In 2006 vierde Delft Blue zijn 15-jarig bestaan met een geënsceneerde uitvoering van de humoristische cantate 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar. Voorjaar 2008 zong het koor de Johannes Passion. Op 4 mei 2010 werd samen met het Delfts Symphonie Orkest het indrukwekkende 'The Armed Man: A Mass For Peace' van Karl Jenkins uitgevoerd in de Oude Kerk van Delft. Mei j.l vierde Delft Blue zijn vierde lustrum met Amerikaanse koormuziek uit de twintigste eeuw, gevolgd door een concertreis naar Kleve in Duitsland.