Ingezonden persbericht


Hoogste tijd voor de PAN!

november 2011

PAN Amsterdam is 25 jaar en voor iedere kunstliefhebber een feest. De eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design geeft een boeiende dwarsdoorsnede van wat de handel op dit moment te bieden heeft en vormt daardoor een belangrijke graadmeter voor de stemming op de kunstmarkt. 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders tonen in een prikkelende ambiance een fascinerende verscheidenheid aan oude, moderne en eigentijdse kunst. Van Jan Steen en Studio Job, tot een Romeins beeld van de Griekse god Pan en topfotografie van Schilte en Portielje. PAN Amsterdam vindt plaats van 20 t/m 27 november in de Parkhal (hal 8) van Amsterdam RAI. www.pan.nl.

Goddelijke PAN
Mieke Zilverberg brengt heel toepasselijk een Romeins beeld van de Griekse god Pan. Het marmeren beeld is aanzienlijk ouder dan de beurs; een slordige 2.000 jaar. De vraagprijs is ¤ 70.000. Frides Laméris viert het 25-jarig jubileum van de PAN met een tentoonstelling van 25 gesigneerde glazen uit de 17de en 18de eeuw. Er zijn glazen van beroemde en onbekende graveurs. Een mooi voorbeeld is een glas met een steigerend paard in een heuvellandschap. De gravure werd met de diamant gestipt - en gesigneerd - door Frans Greenwood.

Studio Job en Warffemius
Zowel Collectie Harms Rolde als Galerie Willy Schoots brengen karakteristiek werk van Studio Job, waaronder Robber Baron (2007). Deze architectonische opeenstapeling - met klokfunctie - illustreert Studio Jobs fascinatie voor bijzondere materialen en technieken. Een ander object met een dubbele functie is de gelakt stalen zitsculptuur van Warffemius (zie afbeelding) bij Galerie Ramakers. Hoewel in een oplage van twaalf, is ieder exemplaar uniek. De kunstenaar laat de keus voor de kleur aan de koper. Vraagprijs ¤ 9.000.

Oude Meesters
Rob Kattenburg toont twee indrukwekkende pendanten uit circa 1650 van de Vlaamse marineschilder Andries van Eertvelt. Het ene beeldt een inscheping uit, het andere een zeeslag. Bijzonder is dat het hier niet om een zege, maar om een nederlaag van de Nederlandse vloot gaat. Vraagprijs rond ¤ 500.000. Kunsthandel Salomon Lilian biedt Het Huwelijk van Tobias en Sarah van Jan Steen aan voor ¤ 1,8 miljoen. De vader van Sarah, die aan de tafel zit, is duidelijk gebaseerd op het schilderij van een oude man door Rembrandt, dat momenteel in het Rembrandthuis te zien is.

Bijzonder antiek
Kollenburg Antiquairs brengt een grote Engelse secretaire uit circa 1775, gefineerd met wel tien verschillende houtsoorten en versierd met marqueterie in de vorm van medaillons, menselijke figuren en guirlandes. De vraagprijs is ¤ 95.000. Kunstconsult komt met twee eikenhouten reliëfs van Bernard Richters (1888-1966) uit de Art Deco periode. Ze komen uit het voormalig stadhuis van Amsterdam, tegenwoordig hotel The Grand. Richters kon moeilijk afstand doen van zijn werk. Hij hield de prijzen bewust hoog en verkocht maar weinig.

Schilte & Portielje
Kahmann Gallery bewijst met een speciale editie van het Rotterdamse kunstenaarsduo Schilte & Portielje dat topkwaliteit heel aantrekkelijk geprijsd kan zijn. Een gesigneerd exemplaar van het zojuist gelanceerde fotoboek 'Photoworks beyond reality', inclusief een ingelijste Lambda fotoprint van 47 x 57 cm, kost ¤ 650. De gebonden uitgave in een oplage van 50, bevat vrijwel al hun gezamenlijk werk in meer dan 130 afbeeldingen.