Ingezonden persbericht


PERSBERICHT STICHTING ZEVENHEUVELENLOOP | 14 september 2011

Jesper van der Wielen gaat voor Nederlands record

Haile Gebrselassie bij ABN AMRO Zevenheuvelenloop

Op zondag 20 november zal bij de 28e ABN AMRO Zevenheuvelenloop de wereldrecordhouder op de marathon Haile Gebrselassie van start gaan. Naast twee gouden Olympische medailles en acht gewonnen WK's op diverse afstanden heeft Gebrselassie in totaal 27 wereldrecords gevestigd.

Na het verbreken van het wereldrecord op de marathon in 2008 zal Gebrselassie voor de eerste maal weer in Nederland lopen. Gebrselassie loopt op 25 september de Berlijn Marathon om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2012. Na deze marathon zal hij zich volledig richten op de ABN AMRO Zevenheuvelenloop. Over zijn komst: "In de 20 jaar dat ik loop heb ik veel bereikt. Het lopen van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen is hierbij door de jaren heen een rode draad geweest. Nijmegen is voor mij vanwege de Zevenheuvelenloop en het daar gevestigde bureau van mijn manager Jos Hermens een speciale stad. Ik kom er erg graag. Ik verheug me om er voor de vierde keer te mogen lopen".

In 1994 stond Gebrselassie op 21 jarige leeftijd voor de eerste maal in Nijmegen aan de start. Deze editie won hij in een tijd van 43.00 min. Van de viermaal dat hij deelnam, won hij driemaal. In 2001 versloeg Felix Limo hem in een wereldrecordtijd van 41.29 min. Tijdens de afgelopen ABN AMRO Zevenheuvelenloop heeft Leonard Komen dit wereldrecord aangescherpt tot 41.13 min.

Van der Wielen
Nijmeegs talent Jesper van der Wielen heeft aangegeven op 20 november het Nederlands record 15km te willen aanvallen. Het record is met 43.38 in handen van Marco Gielen. Hij liep dit tijdens de Zevenheuvelenloop in 1999. Van der Wielen won in juli brons op de 5000m bij het EK onder 23 en onlangs zilver bij het ASICS NK 10km. Om zich voor te bereiden zal hij een maand in Kenia op hoogte trainen.

Loop voor Leven
Dit jaar is 'Loop voor Leven' van UMC St Radboud het goede doel van de ABN AMRO Zevenheuvelenloop. Loop voor Leven werft donaties voor wetenschappelijk onderzoek. In het bijzonder richt het zich op het voorkomen van (erfelijke) kanker, zwangerschapsproblemen na kanker en hart- en vaatziekten. Oprichters zijn Radboudprofessoren Maria Hopman, Didi Braat en Nicoline Hoogerbrugge.