Stadsherstel Amsterdam

Persbericht

De Duif locatie voor gratis toegankelijk orgelconcert Waar: De Duif Wanneer: zondag 20 november 2011 Tijd: 16.00 uur Entree: Vrijwillige bijdrage Kaartverkoop: Reserveren via zalen@stadsherstel.nl

Concert Matteo Imbruno op het Smitsorgel

Matteo Imbruno, de organist van de Oude Kerk in Amsterdam geeft op zondagmiddag 20 november een gratis toegankelijk concert op het fameuze Smitsorgel in kerkgebouw De Duif. Iedere maand bespeelt een andere organist het bijzondere Smitsorgel in De Duif. De organist is live te volgen op beeldscherm. Samenstelling programma door Stephan van de Wijgert, organist van De Duif. Bij sommige concerten is het mogelijk om boven bij de organist te zitten, of na het concert het Smitsorgel te bekijken. Er zijn beperkte plaatsen, graag reserveren via zalen@stadsherstel.nl. De entree is altijd een vrijwillige bijdrage. Het orgel is afkomstig van de gerenommeerde Brabantse orgelmakerij Smits. Het is met 45 stemmen, verdeeld over 3 manualen en vrij pedaal, één van de grootste orgels uit de werkplaats van Smits. De eerste bouwfase was in 1862-1864. De voltooiing kwam in 1882. In 1973 bracht de gemeente Amsterdam haar Orgelnota uit om de Amsterdamse orgelcultuur te stimuleren. Het orgel in De Duif we rd toen ingedeeld in de hoogste klasse: Superieur, klasse A, gelijk met de orgels in o.a. de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk.

Stadsherstel Amsterdam NV Monumentale en historische panden bepalen voor een belangrijk deel het aangezicht van Amsterdam. Stadsherstel Amsterdam zorgt binnen het gebied van de stelling van Amsterdam voor het duurzaam behoud van dit beeldbepalend gebouwd erfgoed. Dat doet zij door panden te restaureren, deze een nieuwe bestemming te geven en ze met zorg te beheren. Stadsherstel levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het bewaren van erfgoed voor volgende generaties en het behoud van het restauratieambacht. Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld 10 miljoen per jaar. Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Parteon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit. De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer da n 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel. Stadsherstel heeft 30 medewerkers en 80 aandeelhouders. Volg Stadsherstel op Facebook en Twitter.


Noot voor de redactie,

Stadsherstel Amsterdam