Ingezonden persbericht


Rotterdam, 20 november 2011

Maria als voorbeeld tijdens Donateursdag Vronesteyn 2011

Zaterdag 19 november jl. vond de Donateursdag 2011 plaats in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam. Mgr. J.H.J. van den Hende was hoofdcelebrant in de eucharistieviering in aanwezigheid van ruim 250 donateurs van Centrum priester- en diakenopleiding Vronesteyn.

In zijn homilie stond het voorbeeld van Maria centraal. "In onze Kerk als gemeenschap van geroepenen hebben we bijzondere aandacht voor Maria. Maria als moeder van de Kerk is bij uitstek degene die zich geroepen wist door de Heer. Haar leven is één groot antwoord op de uitnodiging van God. (.) Maria laat zien hoe zij met groot geloof haar roeping aanvaardt. ij is onze voorspreekster, die bidt voor de Kerk des Heren en die met ons als pelgrims meetrekt. Maria als voorbeeld, Maria als 'donateur bij uitstek': we vragen om haar gebed dat in onze tijd jonge mensen Gods roepstem mogen verstaan om priester of diaken te worden. We vragen de Heer van de oogst dat Maria als geroepene steeds opnieuw ons voorbeeld mag zijn opdat ook wij ons door de Heer laten raken."

Na de viering was er voor de donateurs tijdens een lunch gelegenheid om bisschop Van den Hende, priester- en diakenstudenten, de staf van Vronesteyn en elkaar te ontmoeten.

Vier pijlers van vorming en toerusting

In het middagprogramma sprak bisschop Van den Hende over de vier belangrijke pijlers van vorming en toerusting in de opleiding tot priester en diaken:
. de menselijke vorming: het betreft de vorming van de persoon van een kandidaat en is de grondslag van alle andere vorming.
. de geestelijke vorming: aandacht voor iemands band met God. Het gaat om het verdiepen van deze band en er voor zorg te dragen dat de toekomstige priester of diaken in zijn dienstwerk daadwerkelijk vanuit Christus vertrekt.
. de intellectuele vorming: gaat over het beschikken van voldoende kennis en inzicht in het geloof en de traditie van onze Kerk. Dit is van belang om in de parochie verkondiging, catechese, evangelisatie en geloofsopvoeding ter hand te kunnen nemen.
. de pastorale vorming: het goede kunnen doen in het voetspoor van de Goede Herder. Kan een kandidaat straks in de parochie met luisterend oor en open hart de mensen tegemoet treden? Het gaat om echte zielzorg.

"We hopen op goed resultaat op basis van een goede vorming van onze priester- en diakenstudenten. Dit is een grote verantwoordelijkheid voor degenen die de opleiding gestalte en er leiding aan geven."

Mgr. Van den Hende dankte de donateurs voor de ontmoeting, voor hun gebed en voor hun gaven in materiële zin tot steun van de opleiding.