KRO

Vanavond in KRO Brandpunt: Rechercheurs: 'OM moet onderzoek vuurwerkramp overdoen'

Uitzenddatum: 20/11/2011

Het onderzoek naar de vuurwerkramp Enschede moet helemaal opnieuw worden gedaan. Dat zeggen rechercheurs die de afgelopen anderhalf jaar in opdracht van het Openbaar Ministerie in Zwolle nieuwe getuigen hebben gehoord. Ook zijn de rechercheurs erin geslaagd tien verdwenen brandweerverklaringen van het eerste uur op te duiken. Die werpen mogelijk nieuw licht op het vernietigende verloop van de vuurwerkramp. Op geheime bandopnames, die in het bezit zijn gekomen van KRO Brandpunt, pleiten rechercheurs voor een review van het onderzoeksmateriaal Komende maand zal het OM bekend maken of ze het advies van de rechercheurs daadwerkelijk zal opvolgen.

De tot één jaar gevangenisstraf veroordeelde Rudi Bakker, oud-directeur van SE Fireworks, reageert in de uitzending van KRO Brandpunt opgetogen op de uitlatingen van de rechercheurs. "Ik kan ze wel kussen. Na 11,5 jaar vechten, tegen beton aanlopen tot in Den Haag aan toe. Zij begrijpen het, zij begrijpen wat hier aan de hand is... Dit kan een doorbraak zijn van groot belang". Bakker is van mening dat door het optreden van de brandweer, waarbij deuren van containers zouden zijn geopend, de ramp is geëscaleerd.

In mei 2010 meldde een nieuwe getuige zich bij de politie met belastende verklaringen over de aanwezigheid van medewerkers van SE Fireworks op het rampterrein. Hierop besloot het OM tot een verkennend feitenonderzoek. Rechercheurs van de politie IJsselland hebben daarop de afgelopen anderhalf jaar veel getuigen opnieuw gehoord. Opmerkelijk is dat in dit onderzoek ook tien verklaringen van brandweermensen, die actief waren bij het blussen, opnieuw zijn opgedoken. De verklaringen zijn een dag na de ramp opgenomen en aan de politie overhandigd maar daarna nooit in het dossier terecht gekomen. Die verklaringen zouden nieuw licht kunnen werpen op het verloop van de ramp.

De advocaat van Rudi Bakker, Mr.Peters, zal nu bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek indienen.