Waterschap Groot Salland


Aanpak problemen rwzi en riolering Raalte verlopen volgens plan

Het gedeelte van de riolering in Raalte waarin schadelijke stoffen zaten, is voor twee derde leeggepompt. Het afvalwater wordt afgevoerd naar een bufferlocatie in Kampen. Vanaf 17.00 uur wordt het riool weer volledig opengesteld. Er hebben geen overstorten vanuit de riolering naar het oppervlaktewater plaatsgevonden.

Het blijft onzeker in hoeverre het zuiveringsproces zich herstelt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Het herstel gaat minder snel dan verwacht en gehoopt, omdat de installatie zwaar belast is geweest. Het onderzoek van het waterschap naar de herkomst van de schadelijke stoffen en het effect hiervan op de rioolwaterzuivering is nog bezig. Ook blijft het waterschap het gezuiverde water controleren dat uit de zuiveringsinstallatie Raalte naar de Hondemotswetering stroomt.

Problemen op zuivering

Door een lozing van een bedrijf in Raalte, is een toxische stof terechtgekomen in het riool. Die stof is mogelijk schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Raalte. Daardoor werkt de zuivering in Raalte niet goed. Om te zorgen dat de toxische stof niet in de zuivering komt, is het rioolgemaal Linderteseweg zaterdag stopgezet. Daardoor is de riolering vanaf dat gemaal naar de rioolwaterzuivering in Raalte afgesloten en liep het riool vol. Inmiddels is het gedeelte van de riolering in Raalte leeggepompt waarin schadelijke stoffen zaten en is het riool weer aangesloten op de zuiveringsinstallatie.
waterlelies