Ingezonden persbericht


20 november 2011

15-jarige Sanne-Maartje Hijdra
wint WNF-Photo Award 2011

De foto van de kleurrijke boomkikker die van het beeld lijkt los te komen is de winnende foto van de WNF-Photo Award 2011, de jaarlijkse natuurfotowedstrijd voor jongeren van 6 tot en met 18 jaar rondom het thema 'wilde dieren'. Uit de vele inzendingen koos de jury de foto van Sanne-Maartje Hijdra uit Dronten. Presentator Koert-Jan de Bruin en Alma Mandigers (winnaar WNF-Photo Award 2010) overhandigden de Award aan de 15- jarige Sanne-Maartje, alsmede een Digitale Powershot camera met fotoprinter van Canon. Sanne-Maartje was erg blij met haar prijs: "Normaal gesproken sta ik voor de camera voor mijn andere hobby 'kostumerie'. Ik ben al langer actief met fotografie bezig, maar sinds een jaar ben ik serieus bezig met natuurfotografie en om dan nu al deze prijs te winnen is natuurlijk geweldig. Ik had dit niet verwacht".

De jury omschreef Sanne-Maartje´s foto als ´een foto waarbij waar het dier los komt van zijn omgeving en er helemaal uitspringt`. Als winnaar van de WNF- Photo Award 2011 was de eer aan Sanne-Maartje om de Museon expositie met de veertig genomineerde foto's te openen. Deze expositie is tot en met 4 maart 2012 in Museon te bekijken.

Prijswinnaars
Behalve Sanne-Maartje Hijdra vielen ook andere jeugdige fotografen in de prijzen. Quinten Oudendijk (11 jaar) uit Limmen won de 2e prijs, Anne-Roos van Twist (9 jaar) uit Barendrecht de 3e prijs en de publieksprijs ging naar Philippe Zollinger (12 jaar) uit Zennewijnen. De deskundige jury, bestaande uit Alma Mandigers (winnares Photo Award 2010), Maarten Okkersen (Museon), Jo-Lan van Leeuwen (Wereld Natuur Fonds) en Jonne Seijdel (freelance fotograaf) koos de winnende foto's, waarbij werd gelet op scherpte, lichtgebruik, kleur, originaliteit, kadergebruik, compositie en het verhaal dat de foto vertelt. De Publieksprijs is de favoriete foto van kinderen en volwassenen die hun stem hebben uitgebracht via rangerclub.nl en lifeguard.wnf.nl.

Het volledige juryrapport over de foto van Sanne-Maartje Hijdra luidt als volgt: "Bij deze foto wordt perfect gespeeld met scherpte diepte. Wazig op de voorgrond, scherp op het onderwerp en weer wazig op de achtergrond. Door deze focus springt de kikker er op en top uit en komen de details prachtig naar voren. De verschillende groentinten geven een tropisch sfeertje en staan in mooi contrast met het rood van de ogen. Wat een leuk koppie! Deze fotogenieke boomkikker lijkt er echt voor te zijn gaan zitten. Prachtig gedaan!"

WNF-Photo Award expositie
De expositie met de veertig genomineerde en winnende foto's van de WNF-Photo Award is vanaf heden tot en met 4 maart 2012 in het Museon te bewonderen.