Politie Rotterdam-Rijnmond

Eerste verdachten rellen Maasgebouw 22 november voor de rechter

Datum incident: 04-11-2011 Locatie: kuip - District/dienst: Korps / overig

Datum publicatie: 04-11-2011 13:42

De officier van justitie die het onderzoek leidt naar de ongeregeldheden bij het Maasgebouw zal de eerste vijf verdachten voor een thema-zitting van de politierechter dagvaarden. De zaken worden behandeld op 22 november.

Het onderzoeksteam dat sinds 17 september onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar de zogenoemde `Kuiprellen" is inmiddels grotendeels afgebouwd. In totaal werden 32 mannen aangehouden. De politie heeft niet iedereen die betrokken was bij de bestorming van het Maasgebouw kunnen identificeren. Mocht er nog informatie binnenkomen, dan wordt daarnaar uiteraard nader onderzoek ingesteld.

Het onderzoek werd ingesteld nadat, voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-de Graafschap, een groep zich afsplitste van een demonstratie. Deze groep van ongeveer 50 à 60 man bestormde het Maasgebouw. Politiemensen zagen zich genoodzaakt hun dienstpistool te trekken om zodoende de relschoppers van zich af te houden

In het onderzoek dat volgde zijn diverse onderzoeksmiddelen ingezet. Van de ongeregeldheden was veel beeldmateriaal. Dat is door het onderzoeksteam bestudeerd. Voor de identificatie van de verdachten van openlijk geweld werd vervolgens via diverse kanalen de hulp van het publiek ingeroepen. Dat leverde bijna 100 tips op. Overigens hebben zich diverse verdachten eigener beweging gemeld nadat duidelijk werd dat beelden getoond zouden worden.

Onder de vijf verdachten die zich als eerste voor de rechter moeten verantwoorden is de man die ervan wordt verdacht met een metalen staaf door de toegangsdeur van het gebouw te hebben geslagen. Daarna gooide hij de staaf naar een agent die aan zijn been werd geraakt. Ook de man die ervan verdacht wordt een hard voorwerp tegen het hoofd van een agent te hebben gegooid is onder de verdachten. De vijf zijn een 36-jarige man uit Uddel, een 18-jarige man uit Bodegraven, twee 20-jarige mannen uit Capelle aan den IJssel, en een 18-jarige man uit De Lier.

Noot voor de redactie (