Gemeente Binnenmaas

Wat is de waarde van natuur voor ondernemers?

Een mooi natuurgebied, een prachtig landschap - ondernemers hebben er baat bij als er natuur in de buurt is. Nu natuur politiek ter discussie staat, rijst de vraag hoe ondernemers kunnen bijdragen aan het behoud van natuur. Ook voor het MKB is dit zeker een interessante vraag! Op dinsdag 22 november is er vanaf 20:00 uur een bijeenkomst over dit onderwerp in het Nationaal Landschapscentrum (NLC) aan de Veerweg 1c in Numansdorp.

Natuur staat onder druk, er komen grote bezuinigingen aan. Mensen in de groene hoek weten dat natuur veel waarde heeft en dit wordt recentelijk ook door studies naar de economische waarde van natuur aangetoond. Ook ondernemers hebben dus baat bij natuur. Maar hoe werkt dat precies en hoe kunnen ondernemers bijdragen aan het behoud van de natuur in de omgeving van hun bedrijf? Hoe worden MKB'ers die lokaal geworteld zijn ook echt Ambassadeur van hun Landschap? Spreken over de economische waarde van natuur is natuurliefhebbers wellicht een doorn in het oog, maar misschien kan het aantonen van wat natuur waard is in economische zin, bijdragen aan het duurzame behoud met een breder draagvlak onder de bevolking?

Tijdens de bijeenkomst op 22 november geeft Daan Wensing van IUCN Nl een inleiding aan de hand van deze vragen. Vervolgens worden de aanwezigen op interactieve wijze betrokken bij de thematiek om zo samen tot creatieve en innovatieve ideeën te komen.

Daan Wensing werkte tot een jaar geleden bij TripleE, een organisatie die zich beweegt op het snijvlak van natuur en economie. In zijn huidige baan als manager van Leaders for Nature, het bedrijvennetwerk van IUCN Nl, zoekt hij in dialoog met bedrijven naar manieren om natuur een plaats te geven in bedrijfsprocessen. Bewustwording over het belang van het behoud van ecosystemen en biodiversiteit is hierbij een belangrijke doelstelling.

`Ondernemers & Natuur' is de vierde in een reeks van zeven bijeenkomsten die IVN Consulentschap Zuid-Holland door de hele provincie organiseert onder de noemer `Ontwikkelingen op het gebied van Natuur & Duurzaamheid'. In deze reeks werkt IVN samen met haar lokale afdelingen en met verschillende partners uit de groene hoek die duurzaamheid belichten vanuit het perspectief van de natuur.

In de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee liepen dit jaar cursussen Ambassadeurs van het Landschap waarin ondernemers die zich betrokken voelen bij het gebied leerden over natuur, cultuurhistorie en landbouw. Deze bijeenkomst is een goede mogelijkheid om de connectie tussen ondernemers en landschap te verdiepen!

Kijk voor meer informatie over de lezingenreeks op www.ivn.nl/zuidholland. Aan deelname aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

Dit is een persbericht van het Hoekschewaards Landschap.

14-11-2011