Vrije Universiteit Amsterdam

Puttenvelden voor de drinkwatervoorziening, waardevol grondwaterkwaliteitsmeetnet


* Startdatum: 22-11-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Public supply well fields as a valuable groundwater quality monitoring network


* Spreker: I. Mendizabal Fernandez de la Bastida


* Promotor: prof.dr. P.J. Stuijfzand


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Grondwater is een zeer waardevolle, betrouwbare bron voor drinkwaterbereiding, maar blijkt langzamerhand steeds kwetsbaarder door menselijke beïnvloeding via overexploitatie en een veelvoud aan kwaliteitsbedreigende activiteiten. Kennis van de natuurlijke achtergrondsamenstelling van grondwater en hun kwetsbaarheid is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van duurzaam grondwatermanagement en kwantificering van menselijke beïnvloeding. Igor Mendizabal bedacht nieuwe methoden die ook buiten Nederland toepasbaar zijn en die de basis kunnen vormen voor het optimaliseren van
watermanagementstrategieën in harmonie met de Kader Richtlijn Water van de EU.

Mendizabal bepaalde de hydrochemische status van grondwaterbronnen in Nederland aan de hand van waterkwaliteitsdata van het meetnet van puttenvelden voor de openbare drinkwatervoorziening. Deze puttenvelden worden sinds 1898 regelmatig bemonsterd als onderdeel van de nationale drinkwaterkwaliteitsbewaking.

Mendizabal ontwierp een nieuwe internationale typologie voor puttenvelden, gebaseerd op het type waterlichaam waaraan wordt onttrokken, de ouderdom, redoxtoestand en alkaliniteit (chemische eigenschap van water). Hiermee bewerkte hij historische data afkomstig van puttenvelden ter bepaling van (1) de natuurlijke achtergrondwaarden; (2) hun kwetsbaarheid voor meerdere verontreinigingen; en (3) het effect van bepaalde hydrochemische processen.

Mendizabal schaalde de resultaten vervolgens op naar het niveau van een grondwaterlichaam op nationale schaal, door aggregatie aan de hand van de nieuwe indeling. Deze resultaten geeft hij weer in nationale kaarten. Deze faciliteren de communicatie tussen onderzoekers, waterbeheerders en politici en helpen bij het oplossen van complexe grondwaterbeheerproblemen op schalen variërend van een enkele put, puttenveld of regio tot nationale of Europese schaal.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam