Vrije Universiteit Amsterdam

Suikers op tuberculosebacterie voor de sier?


* Startdatum: 22-11-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Sugar caps of mycobacteria: virulence factors or decorative elements?


* Spreker: N.N. Driessen


* Promotor: prof.dr. C.M.J.E. Vandenbroucke-Grauls


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Uit onderzoek van Nicole Driessen blijkt dat mannose-suikers geen dominante rol spelen in de afweerreactie van het immuunsysteem op de tuberculosebacterie of het verdere verloop van de infectie. Driesen promoveert op 22 november bij VU medisch centrum.

Tuberculose eist jaarlijks 1,7 miljoen levens. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Tuberculose is te behandelen met antibiotica, maar resistentie hiertegen is in opkomst. Daarnaast biedt het huidige vaccin tegen tuberculose slechts matige bescherming.

Hoewel eenderde van de wereldbevolking geïnfecteerd is met de turberculosebacterie wordt `slechts' 5 tot 10 % van hen daadwerkelijk ziek. Bij de anderen kan de bacterie wel overleven in het menselijk lichaam, doordat deze het immuunsysteem kan beïnvloeden. Hierbij speelt de celwand van de bacterie waarschijnlijk een belangrijke rol. De bacteriële celwand bevat een aantal unieke vetzuren met daaraan gekoppeld suikers (glycolipiden), waaronder mannose. Eerder onderzoek leverde aanwijzingen op dat juist deze mannosesuikers de afweerreactie van het immuunsysteem op de ziekteverwekker kunnen onderdrukken. Het onderzoek van Driessen had daarom als doel de rol van deze suikers in de interactie tussen de bacterie Mycobacterium tuberculosis en zijn gastheer verder uit te diepen.

Dit gebeurde onder andere door de glycolipiden met mannosesuikers in de celwand van de bacterie aan te passen door middel van genetische modificatie. Hierna is de wisselwerking tussen het immuunsysteem met de ongewijzigde, `wild-type' bacterie en de `mutant' bacterie zonder deze suikers vergeleken. Onverwacht bleken de mannose-suikers geen duidelijke rol te spelen. Afwezigheid van de mannose-suikers leidde niet tot een andere reactie van het immuunsysteem op de `mutant' bacterie ten opzichte van de `wild-type' bacterie. Aan- of afwezigheid van de mannosesuikers bleek ook geen effect te hebben op het verdere verloop van een tuberculoseïnfectie.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam