Universiteit Leiden

Zes miljoen voor onderzoek naar schildklierafwijking bij ouderen

Professors Jacobijn Gussekloo en Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben samen met buitenlandse collegaâs een EU-subsidie in het kader van het FP7-programma ontvangen. Met dit bedrag van zes miljoen euro starten zij een internationaal onderzoeksproject onder ouderen met een schildklierafwijking.

Hart- en vaatziekten

Ongeveer één op de zes mensen boven de 65 jaar heeft een traag werkende schildklier, ook wel subklinische hypothyreoïdie genoemd. Dit kan verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten. De onderzoekers volgen vijf jaar lang 3000 ouderen met een traagwerkende schildklier. De ene helft van de deelnemers krijgt een hormoonvervangend medicijn, de andere helft een placebo.

Leyden Academy on Vitality and Ageing

Gussekloo (Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde) en Westendorp (Ouderengeneeskunde) werken in dit onderzoek samen met collega's van de afdelingen Endocrinologie en Hartziekten, en met experts in veroudering en hart- en vaatziekten van de universiteiten van Glasgow, Cork en Bern. Dit project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing.