Nederlandse Taalunie

Alex van Warmerdam krijgt Taalunie Toneelschrijfprijs

Alex van Warmerdam kreeg maandagavond voor zijn stuk Bij het kanaal naar links de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011. `Van Warmerdams gevoel voor beeld, taal, dosering, inhoud, ernst en humor komen in dit stuk perfect samen.' vindt de jury. De prijs van EUR 10.000 werd uitgereikt in Brussel.

Bij het kanaal naar links is een productie van De Mexicaanse Hond en Olympique Dramatique. Het stuk speelt zich af in een toekomst waarin er nog maar twee blanke gezinnen zijn. `Het is een parabel over jaloezie en wantrouwen, over angst voor het vreemde en haat binnen de eigen cultuur. Alex van Warmerdam legt op pijnlijke wijze de huidige volksaard bloot.' Aldus de jury.

De twee andere genomineerden voor de prijs waren Paul Pourveur met Plot your city, een schets van vier `ideale' steden die elk geconstrueerd zijn vanuit een holle slogan en Peer Wittenbols met Waakhondje. Dat laatste gaat over twee zusjes die zichzelf opvoeden, omdat hun moeder niet meer uit bed komt sinds de dood van hun vader.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is een aanmoediging voor toneelschrijvers om hun plek als kunstenaar in het theater te veroveren, zei algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie Linde van den Bosch bij deze gelegenheid.

Kunstenaar Jan Fabre hield deze zelfde avond de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijflezing. Onder de noemer `We need heroes now' hield hij een pleidooi voor het bijzondere ras van theaterauteurs. De tekst is integraal gepubliceerd op het Taalunieversum, de website van de Nederlandse Taalunie. De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2011 bestaat uit acteur Michel Sluysmans van onder andere Annette Speelt en Het Nationale Toneel, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos van sermoen en HETPALEIS. Dramaturg en theaterprogrammeur Steven Peters is secretaris. Voor het derde jaar op rij lazen ook studenten van vijf Vlaamse en Nederlandse theateropleidingen de drie genomineerde stukken. Zij verkozen Waakhondje van Peer Wittenbols als winnende tekst.

De deelnemende opleidingen zijn KASK Hogeschool Gent, Universiteit Antwerpen, de Toneelacademie Maastricht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Vrije Universiteit Brussel.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en het Beschrijf.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

---