Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Verlichting overdag ook aan bij slecht zicht en mist

Hollands Midden, 22-11-2011 o De politie attendeert automobilisten op het juiste gebruik van de verlichting overdag. Agenten constateren dat automobilisten vermoedelijk vergeten om bij mist en slecht zicht overdag hun lichten te ontsteken of slechts met stadslicht rijden.

Dit laatste is nooit toegestaan. Het niet (juist) voeren van de verlichting kan gevaarlijke en hinderlijke situaties opleveren in het verkeer. Bij mist, altijd minstens dimlichten aan, ook overdag.

Mistachterlicht mag uitsluitend gevoerd worden bij mist en sneeuwval bij een zicht minder dan 50 meter. Als het dus minder mistig is mag het niet worden gevoerd. Zet het dus op tijd weer uit.

De politie adviseert ook om in de herfst en in de winter de verlichting regelmatig te controleren. Door temperatuurverschillen kunnen lampen sneller stuk gaan.

De politie controleert regelmatig op het voeren van verlichting. De boete voor het niet voeren van verlichting bij slecht zicht bedraagt 100 euro. De boete voor het voeren van een mistachterlicht terwijl het zicht meer dan 50 meter is bedraagt eveneens 100 euro.