Gemeente Heeze-Leende


Fietsverlichtingscampagne in onze gemeente

Fietsverlichtingsactie bij basisschool st. Jan (foto Martin Broekhuysen, Heeze)

VVN-actie op basisscholen Leende en Leenderstrijp

Een goed verlichte fiets is belangrijk. Zeker voor schoolgaande kinderen.

In het kader van de fietsverlichtingscampagne die eind oktober is gestart, vond op donderdag 17 november jl. een actie door Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Heeze-Leende plaats;

's ochtends bij basisschool De Triangel in Leende en 's middags bij st. Jan in Leenderstrijp. De meeste scholieren van groep 3 t/m 8 waren op de fiets naar school gekomen. Zij konden door VVN-vrijwilligers hun fiets laten controleren en een fietsenmaker deed eventueel een kleine reparatie. Samen met de kinderen werd gekeken of de verlichting aan de voor- en achterzijde goed licht gaf. Ook werd gekeken naar de aanwezigheid van reflectors in wielen en trappers.

De VVN-campagne 'Val op fiets verlicht. Daar kun je mee thuiskomen', die jaarlijks terugkeert tijdens de donkere maanden, is bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers goed zichtbaar zijn. Gedurende de campagneperiode worden zo'n 50.000 fietsen preventief gecontroleerd op deugdelijke verlichting en reflectie. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer de gemeenten, de BOVAG, de Fietsersbond en de politie.

Streng

Naast preventieve acties wordt ook streng gecontroleerd door de politie; vooral op schoolgaande routes. Geen licht op je fiets, dan een geldboete: toch al gauw 35 euro. Zolang de voorraad strekt zullen agenten losse lampjes verstrekken aan hen die even daarvoor een boete kregen. Want goede verlichting en reflectie is van levensbelang.

Achtergrond

Dat er zoveel nadruk wordt gelegd op de fietsverlichtingscampagne heeft een paar redenen. Vrijwel iedere Nederlander heeft een fiets en gebruikt deze regelmatig. Voor kinderen en schoolgaande jeugd is fietsen, naast lopen, zelfs de belangrijkste manier om zich te verplaatsen. Omdat fietsers zich onbeschermd, en met een relatief groot snelheidsverschil, mengen met ander verkeer, worden zij tot de groep van kwetsbare verkeersdeelnemers gerekend. Jaarlijks verongelukken zo'n tweehonderd fietsers in het verkeer. Van de ziekenhuisgewonden onder alle verkeersdeelnemers vormen fietsers het grootste deel: tienduizend. Zo'n twintig procent van de fietsslachtoffers raakte gewond bij een ongeval tijdens schemer of duisternis. Door het niet of onjuist voeren van verlichting bij schemer en duisternis zijn fietsers moeilijk waar te nemen voor automobilisten. Uit metingen blijkt dat ongeveer een derde van de fietsers geen of onvolledige verlichting voert.

Controle in Leende en Leenderstrijp

In totaal zijn 285 fietsen gecontroleerd, waarvan er 206 in orde bleken. Daarmee scoren de kinderen van de Triangel en st. Jan wat minder dan het landelijk gemiddelde van 75%, namelijk respectievelijk 73% en 68 %.

Alle leerlingen kregen een sleutelhanger en een zogenaamd thuiskomertje. Dat is een rood en een wit lichtje op batterijen.

Het was helaas onmogelijk om alle fietsen van alle basisscholen in de gemeente Heeze-Leende te controleren. Om de actie 'Val op!' bij alle leerlingen onder de aandacht te brengen wordt volgende week op alle basisscholen een attentie van VVN uitgedeeld.

Informatie

Voor meer informatie over de fietsverlichtingscampagne en de fiets in het verkeer kunt u terecht op www.valopmetjefiets.nl