Gemeente Alkmaar


Drie werelden dichter bij elkaar brengen

Alkmaar, 22 november 2011

Er staat een aantal belangrijke maatschappelijke opgaven voor de deur. In 2040 is sprake van een verdubbeling van vergrijzing en van dementerende ouderen. Ook blijven de zorgkosten stijgen. Gemeenten krijgen bovendien steeds meer taken van de rijksoverheid. Om dit in goede banen te leiden, is het noodzakelijk om de handen ineen te slaan.

"Wonen, Welzijn en Zorg kunnen niet zonder elkaar," zegt wethouder Martin Hagen (Trots op Nederland). "Gemeenten, zorg-, welzijn- en woningaanbieders moeten meer met elkaar samenwerken, zodat mensen weer centraal staan." Dit werd duidelijk tijdens een bestuurlijke conferentie over dit onderwerp.

Een integrale benadering is een gedeelde visie, maar in de praktijk gaat het nog niet altijd vanzelf. Wethouder Mirjam Hamberg (SP). Voorbeeld: "Je hebt een groot tuinhuis en je wilt dat verbouwen om je zorgbehoevende ouder in te laten wonen. Dan loop je tegen allerlei wet- en regelgeving aan, omdat een woonbestemming daarvoor niet is toegestaan. Daar zou een oplossing voor gevonden moeten worden."

Regierol gemeente Alkmaar
Gemeente Alkmaar wil de regierol pakken en samen met de gemeenten in de regio en andere actoren een actieprogramma opstellen. De acties in dit programma moeten leiden tot besluiten over de regionale voortgang van Wonen, Welzijn en Zorg. "Uiteindelijk willen we als gemeenten en partners er in slagen om aan de burgers in onze regio een integraal aanbod voor wat betreft wonen, welzijn en zorg te doen. Daar werken we naartoe. De urgentie hiervan wordt door alle partijen gevoeld. We willen de drie werelden dichterbij elkaar brengen om in te spelen op de wensen van de klanten. Nu en in de toekomst." aldus wethouder Hagen.