Gemeente Lansingerland

Collegebezoek aan het CJG

Een aantal keren per jaar brengt het college van Lansingerland een werkbezoek aan een lokaal bedrijf of een organisatie in Lansingerland. Op 15 november bezochten zij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Jiska Bjorkman intern begeleider van basisschool De Oosthoek hield samen met Michelle Lie Kim Cung, schoolmaatschappelijk werker, een presentatie over het Integraal Handelingsgericht Indiceren (IHI).

Vorig jaar deden er 2 scholen aan deze pilot mee. Vanwege het succes doen dit jaar alle scholen mee. Een positieve verandering is dat ouders meeparticiperen in overleggen waarin ook de direct-betrokkenen van onderwijs en zorg aanwezig zijn. Mark Pertijs, logopedie en Petra Wiggen, Fysiokids, hebben een casus besproken waarin het preventieve karakter van het CJG aan de orde kwam.

Tijdens het bezoek hebben de professionals aan de hand van casuïstiek uitgelegd hoe het CJG in de praktijk werkt. Hoe de situatie voor het CJG was en hoe het nu gaat. Er werd een casus besproken waarin 11 instanties betrokken zijn. Door het CJG is er een casusregisseur aangesteld die de zorg coördineert.

Het college werd ontvangen door een netwerk van professionals werkzaam in de jeugdzorg en onderwijs. De professionals zijn enthousiast en actief betrokken bij de ontwikkelingen rondom het CJG. Het kleinschalige karakter van Lansingerland heeft ertoe bijgedragen dat er een goede samenwerking is ontstaan.

Het CJG is er voor iedereen die een vraag heeft over opvoeden en opgroeien. Voor ouders/verzorgers, kinderen, jongeren (tot 23 jaar) en professionals. Zij kunnen er terecht voor advies, begeleiding en hulp. De werkzaamheden van het CJG strekken zich uit vanaf het begin van de zwangerschap tot aan het moment dat een kind volwassen is.